Wandelen in de regen? Geen probleem met deze regentips

Luc Schaepkens

Het is herfst. Een regenbui kan je ook tijdens het wandelen overvallen. Maar slecht weer bestaat niet. Alleen slechte kleding en schoenen. Wij zetten wat tips voor wandelen in de regen voor je op een rij.

Regen

Een beetje regen houdt echte wandelaars niet tegen. En dat zou ook zonde zijn! Wandelen in de regen heeft namelijk ook voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat de lucht tijdens een regenbui meer zuurstof bevat? De regen zuivert de lucht namelijk van onzuiverheden zoals kooldioxide. De concentratie van zuurstof neemt daardoor toe. Wandelen in de regen is heerlijk verfrissend.

Wandelen in de regen is heerlijk

Als het regent blijven veel mensen liever binnen. En dat betekent dat het onderweg lekker rustig is. Kies voor een route door het bos; de bomen houden heel wat regen tegen. En in de herfst is het bos natuurlijk prachtig. Maak een mooie herfstfoto en bewonder de paddenstoelen. Nog leuker wandelen is het met een natuur-wandelapp. Natuurmonumenten heeft bijvoorbeeld een mooie. Je gebruikt je telefoon als digitale wandelgids. Een boswachter wijst je de weg en laat en passant ook nog bijzonderheden in de natuur zien. Je leert er iets van en merkt niks meer van die regen. Wil je weten hoe deze app werkt? Kijk dan even naar onderstaande video.

De juiste wandelschoenen en kleding

Meer regentips. Het hebben van goede wandelschoenen is ook in de regen van belang. Je voeten moeten droog blijven. Ja duh, denk je misschien. Maar net zo belangrijk als dat het regenwater er niet in kan, is dat het zweet er uit moet kunnen. Je wandelschoenen moeten dus niet alleen waterdicht zijn, maar ook ademen. Datzelfde gaat op voor wandelkleding. Een waterdicht en ademend regenjack met capuchon is de investering waard. En dan liefst een exemplaar met versterkingen op de schouders. Dat is handig wanneer je een rugzak meeneemt. Zo lekt het regenjack op die drukplekken niet door.

Over een rugzak gesproken. Het is ook aan te raden een goede regenhoes om je rugzak te doen. Ga je lange tochten maken? Neem dan wat droge kleding mee. Voor waardevolle spullen zijn er daarnaast nog waterdichte opbergzakjes. Wil je lekker warm blijven? Draag dan meerdere lagen kleding tijdens het wandelen. Minimaal drie zeggen de experts: onderhemd, trui of shirt en een jas. Hou er rekening mee dat een wandeling in de regen extra inspannend kan zijn. Plan je route niet te lang. Of zorg dat je bij een bushalte uitkomt.

Graz Mid wandelschoen van Grisport

Een voorbeeld van een goede wandelschoen hebben we ook voor je. Deze wandelschoen is een goede keuze bij het wandelen in ons kikkerlandje. Je voeten blijven droog doordat de schoen uit verschillende lagen bestaat. Daartussen zit een waterdicht membraan. Dat zorgt meteen voor een optimaal ademend vermogen van de schoen. De schoen heeft veel demping. Dat maakt hem ook geschikt voor langere hikes op bijvoorbeeld kiezelondergrond, ongelijke bosgrond en rotsachtige paden. De Graz Mid loopt formidabel en heeft een stevige grip dankzij de Vibram Evolution-zool. De upper is van Nubuck kwaliteitsleer.

De schoen is opvallend flexibel bij afwikkeling van de voet en is voorzien van een peesbeschermer die meebuigt in de beweging. Hiermee kun je uren lopen zonder vermoeide of branderige voeten te krijgen. Hij heeft een ruime instap met een zachte tong en hielschacht. De stevige veters trekken soepel aan dankzij de stalen veterhaken met rip-proof vetersluiting. Zo vormt de schoen zich perfect om je voet zonder ook maar ergens te drukken. De Grisport Graz Mis is er in het antraciet, zwart en blauw. De adviesprijs is zo’n 130 euro. Kijk voor informatie op www.grisport.nl.

Geen regentips nodig, maar liever naar de zon? Dan is de Spaanse Costa Dorada misschien een goed idee.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur