Wachttijden voor nieuwe caravans en campers nog nooit zo lang

Luc Schaepkens

De vraag naar nieuwe campers en caravans was nog nooit zo hoog. Gouden tijden voor fabrikanten en dealers, zou je denken. Dat valt echter een beetje tegen. Want de wachttijden voor nieuwe caravans en campers blijven maar oplopen. Koop je nu een camper, dan mag je blij zijn als je er in augustus volgend jaar mee op pad kunt.

Levertijd

Sterker nog, we kennen het verhaal van iemand die vorige week een camper bestelde. Hij had nogal wat persoonlijke wensen. Dat mag natuurlijk voor het gemiddelde bedrag dat je moet aftikken voor een camper. Gevolg: de levertijd werd vastgesteld op week 11 in 2023. Het leveren van nieuwe campers is geen enkel probleem. Dat kan elke dealer. Erbij zeggen wanneer dat gebeurt, is een ander verhaal.

Wachttijden nieuwe campers en caravans door leverproblemen onderdelen

Terwijl fabrikanten als Hymer recordomzetten draaien, moet er waarschijnlijk in de loop van komend jaar werktijdverkorting worden aangevraagd. Want zoals het er nu uitziet, zijn op een bepaald moment de onderdelen simpelweg op. Grote boosdoener – maar niet de enige – is het grote tekort aan computerchips. Hierdoor heeft leverancier Fiat – basisvoertuig voor ongeveer 70% van de campers – leveringsproblemen. Ze kunnen niet genoeg chassis maken.

De problemen begonnen echter al toen door corona de nodige fabrieken wekenlang stillagen. Hierdoor ontstond er een grote achterstand in de levering. Deze is nog niet ingehaald. Maar ook andere onderdelen raken op. Van ramen, kachels en koelkasten bijvoorbeeld is het de vraag of de fabrikanten het tempo kunnen bijbenen. De vraag naar nieuwe campers en caravans is enorm gestegen. Per week loopt de achterstand in de levering verder op. Er zijn zelfs al bedrijven die een lege showroom hebben, omdat alles wat er stond inmiddels verkocht is.

Dealers en fabrikanten zouden graag anders willen

Dealers en fabrikanten zouden het uiteraard graag anders zien. Ze doen er alles aan om hun klanten tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door een verhuurcamper beschikbaar te stellen voor de eerste vakantie. Of door de inruilcamper pas in te ruilen op het moment dat de nieuwe camper er is. Ze wijken zelfs uit naar andere basisvoertuigen. Duidelijk is dat alle bestelde campers zullen worden geleverd. Maar een dealer die zich nog vast laat leggen op een afleverdatum zal je niet meer vinden.

Hoe goed het gaat met de camperverkoop blijkt uit de laatste cijfers. De eerste drie kwartalen van 2021 werden er 27% meer nieuwe campers verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit ondanks de toen al oplopende leveringsproblemen. Ook de tweedehands camper of caravan is populair. Dit is ook zeker terug te zien in de prijzen. Een koopje scoren zit er waarschijnlijk niet meer in.

De productie bij Fiat lag vanwege corona vorig jaar stil van 17 maart tot 30 april.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur