Toeristenbelasting

Toeristenbelasting bovenop je campingovernachting? Dit is de reden!

Marije Onderwaater

Het kan een flinke tegenvaller zijn: bij het afrekenen van je kampeervakantie komt er nog eens toeristenbelasting bovenop. En soms kan dat best een fors bedrag zijn. Maar waarom betalen we eigenlijk toeristenbelasting?

Toeristenbelasting betaal je voor een overnachting in een gemeente waar je niet woont. De reden hiervoor is dat extra toeristen in een plaats meer vergen van het onderhoud in de gemeente. Is het drukker, dan is er bijvoorbeeld meer schoonmaak nodig of extra onderhoud aan wegen, straatmeubilair en meer. De eigenaar van een camping of hotel moet hiervoor aan de gemeente betalen en kan dit vervolgens doorberekenen aan zijn gasten, de toeristen dus.

Toeristenbelasting verplicht?

Een gemeente is in Nederland niet verplicht om toeristenbelasting te heffen. Ook het tarief verschilt nogal. Zo kunnen gemeenten ervoor kiezen om een bedrag per nacht te hanteren, een percentage over de overnachtingsprijs óf om zelfs helemaal geen toeristenbelasting te heffen. De website Bungalowparkoverzicht.nl deed eerder dit jaar onderzoek over 2022 en berekende dat je in 305 van de 344 gemeenten in Nederland toeristenbelasting betaalt. De verschillen zijn flink. Zo lag het tarief voor toeristenbelasting in Amsterdam in 2022 op 11,29 euro per nacht. In Hulst (Zeeland) was dit 0,65 euro per nacht. De website stelde dat het gemiddelde bedrag voor toeristenbelasting per nacht op 2,03 euro per persoon lag. Dat is 5,2% meer dan de 1,93 euro per persoon per nacht in 2021.

Amsterdam
De Amsterdamse toeristenbelasting was onlangs nog in het nieuws omdat de gemeente die opnieuw wil verhogen. Dat is tegen het zere been van HISWA-RECRON. Volgens de belangenorganisatie treft de verhoging vooral jonge kampeerders die daardoor wellicht wegblijven. Dat vreest ook de eigenaar van de Amsterdamse camping Zeeburg. “De prijsverhoging betekent ongetwijfeld dat zij de dure stad gaan mijden”, zegt hij in dit bericht.

Toeristenbelasting Nederland
Toeristenbelasting Nederland

Gemeenten zonder toeristenbelasting

Nederland telt 39 gemeenten die de belasting niet heffen. Wil je bijvoorbeeld overnachten in Meppel, Gorinchem, Soest, Hilversum, Borne, Veendam of Valkenswaard, dan betaal je helemaal geen toeristenbelasting. Overigens betaal je dit extra bedrag niet alleen in Nederland; ook in het buitenland kan je deze belasting vaak op je factuur terugvinden.
Wil je weten of en hoeveel je moet betalen op jouw vakantieadres in Nederland? Kijk dan even op de website van de betreffende gemeente.

En ben je op zoek naar tips om goedkoper te kamperen? Lees dan dit artikel eens.

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…