Camper, caravan vouwwagen huren

Vouwwagenverkoop door het dak – meer kampeermiddelen dan ooit

Marije Onderwaater

Nieuwe looks en meer opzetgemak, coronatijd én de elektrificatie van het wagenpark hebben de vouwwagenverkoop een boost gegeven. Cijfers van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) laten zien dat de verkoop in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor met bijna 21% is gestegen. In vergelijking met 2019, het jaar vóór corona, gaan de cijfers helemaal door het dak. Campooz voert de verkooplijst aan.

Tuurlijk, dankzij de coronatijd waarin veel mensen kamperen (her)ontdekten, is de populariteit van de vouwwagen enorm gestegen. Toch is dat niet de enige reden van de toegenomen verkoop van tenttrailers, zegt Laurens Bos van Vouwwagenzaak in Amersfoort. “De trend was al ingezet; vouwwagens zijn steeds moderner, mooier, makkelijker én sneller. Dat is mede te danken aan Campooz, die de boel flink heeft opgeschud. Toen mensen door corona zochten naar andere manieren om vakantie te vieren, is de vouwwagen – en het hele kamperen – extra onder de aandacht gekomen.”

Campooz op nummer 1

De KCI vroeg cijfers op bij de leden van de brancheorganisatie waarin volgens de KCI alle merken zijn vertegenwoordigd. In 2022 werden bijna 3200 nieuwe vouwwagens verkocht, zo blijkt uit de cijfers. In 2021 waren dat er ongeveer 2600 en in 2019 lag dat aantal op nog geen 2000. Campooz is het meest verkochte merk in Nederland, gevolgd door Cabanon en Jamet.

Campooz Red Ruby
Campooz voert de top 3 aan.
Campooz Red Ruby
Campooz voert de top 3 aan.

Elektrische auto's stuwen verkoop op

Laurens Bos van Vouwwagenzaak ziet nog een andere oorzaak van de toenemende vouwwagenverkoop: de opmars van de elektrische auto. “De elektrificatie is ingezet en niet alle kampeermiddelen zijn geschikt voor een elektrische of hybride auto. Ik zie mensen die hun caravan verkopen, omdat ze een vouwwagen willen die hun auto makkelijker kan trekken. Een vouwwagen zorgt voor minder luchtweerstand dan een caravan en dat komt het bereik van de auto ten goede.”

Duur huren
En dan ziet Bos nog vouwwagenkopers die een accommodatie huren te duur vinden. “Hier komen jonge gezinnen die eerder een huisje of ingerichte tent huurden, maar dat is niet meer te betalen. Voor mensen die langer op vakantie gaan, is het dan gunstiger om een tenttrailer te kopen.”

Cabanon vouwwagen
Cabanon doet het goed in de verkoop
Cabanon vouwwagen
Cabanon doet het goed in de verkoop

Hannesen verleden tijd

De transformatie van complexe vouwwagens tot moderne tenttrailers – en het feit dat hannesen verleden tijd is – heeft het imago van dit kampeermiddel goed gedaan, zegt ook KCI-voorzitter Leo Diepemaat: “Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en ze staan vaak al binnen een paar minuten. Vervolgens heb je eigenlijk alle voordelen die je ook van een caravan of een camper hebt.”

Bos weet wel wat het allergrootste voordeel van een vouwwagen is: “Je slaapt nog steeds onder tentdoek. En een vouwwagen rijdt en manoeuvreert makkelijk, is eenvoudig ergens te stallen én ziet er veel leuker uit dan een caravan.”

Jamet vouwwagens
Jamet staat op nummer 3 in meest verkochte vouwwagens
Jamet vouwwagens
Jamet staat op nummer 3 in meest verkochte vouwwagens

Grens 700.000 kampeermiddelen

De KCI becijferde dat Nederland tegenwoordig ruim 100.000 vouwwagens telt. Daarnaast zijn er 420.000 caravans en meer dan 180.000 campers. Dit zet het totaal aantal kampeermiddelen in Nederland op 700.000 en dat zijn er meer dan ooit.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…