Hoe lang mag de vouwwagen, camper of caravan voor de deur staan?

Even voorstellen: onze Campooz Fat Freddy + video

Marije Onderwaater

Na jarenlang met de oude Alpen Kreuzer Super GT van mijn ouders te hebben gekampeerd (uit 1984!), was het vorig jaar tijd voor een nieuwe vouwwagen. Na rijp beraad werd het de Campooz Fat Freddy. Op Love2camp schreef ik al eerder over onze nieuwe kampeervriend. Omdat ik op Campingtrend regelmatig over vouwwagens zal schrijven, lijkt het me een mooi begin om hem ook hier voor te stellen.

Waarom een vouwwagen?

Een vouwwagen is voor ons een heel fijn kampeermiddel. Dat heeft meerdere redenen:

  • Je hebt alle kampeerspullen bij elkaar in de vouwwagen en niet thuis op zolder.
  • Om die reden haal je hem – in ons geval – ook makkelijker tevoorschijn.
  • Je zet hem over het algemeen snel op, ook voor één nacht.
  • In een vouwwagen slaap je van de grond en hoef je niet eerst luchtbedden op te pompen.
  • Slapen onder een tentdoek is zo fijn!

Op naar zonnige oorden
Op naar zonnige oorden

Waarom een Campooz?

We kozen voor Campooz omdat het een stoere vouwwagen is, die ook nog eens binnen ons budget viel. Verder is hij snel op te zetten, iets wat we heel belangrijk vinden. Zeker omdat we regelmatig slechts een nacht ergens verblijven. Dan was er nog de keuze tussen een tweepersoons Fat Freddy en een vierpersoons Lazy Jack. Na enige discussie bij ons thuis won ik met de argumenten dat het a) fijner is om een compactere vouwwagen te hebben – denk aan kleine Italiaanse plekjes – en b) de kinderen uiteindelijk toch in een eigen tentje slapen.

Chillen voor de tent.
Chillen voor de tent.

Zo hebben we onze Fat Freddy uitgerust

De tenttrailers van Campooz zijn verkrijgbaar met allerlei accessoires. Wij hebben de Fat Freddy met de Camping-luifel. Deze heeft een voortent met twee losse zijwanden en voorwand. Hieronder vertel ik voor welke accessoires we kozen en hoe die na onze eerste vakantie zijn bevallen.

Easy Load-systeem
Easy Load kost 395 euro, maar we wisten meteen dat we het wilden kopen. Met dit systeem til je de tent zó omhoog, waardoor je de bagage makkelijk in- en uit kunt laden. Je kunt er zelfs nog bij als de tent is opgezet. Dan til je het matras omhoog en kun je ook bagage pakken.
Conclusie: Hier kunnen we kort over zijn: dit is elke cent waard.

Organizer
Voor 149 euro koop je een organizer die je in de tent kunt bevestigen. Met klittenband maak je hem binnen een minuut vast.
Conclusie: We hebben heel veel profijt van de organizer. Er zitten veel vakken in, die je voor allerlei spullen kunt gebruiken. Wij bewaren er bijvoorbeeld opladers, toilettassen, tijdschriften en nog veel meer in. Het klittenband is erg stevig en bij ons nog geen enkele keer losgeraakt.

Froli bedsysteem
Een bed dat extra lekker slaapt? Dat wilden we natuurlijk wel! Onder het matras zijn veren – een soort schotels – bevestigd, die voor comfort en ventilatie zorgen. Het Froli-systeem kost 499 euro. Toevallig was er een actie waarbij we het systeem gratis kregen, maar anders hadden we het zeker aangeschaft.
Conclusie: We hebben zó heerlijk geslapen!

Bamboe traptreden
In de Campooz slaap je bovenop de trailer. Je moet wel een lenige jongen of meid zijn om daar zonder trapje op te komen. Daarom is elke Campooz uitgerust met een metalen trapje. Voor dat trapje zijn extra brede treden te koop in bamboe (69 euro) of traanplaat (29 euro). Raoul van Campooz verraste ons met een setje bamboe treden.
Conclusie: We kunnen ons voorstellen dat je niet meteen aan deze treden denkt, maar wij zijn er echt heel blij mee. Ze maken de tent heel gezellig!

De organizer en de bamboe traptreden.
De organizer en de bamboe traptreden.
Het Easy Load-systeem.
Het Easy Load-systeem.

Tentje Ugly Betty voor de boys

We zijn verliefd op Ugly Betty! Dit tentje maakt de tweepersoons Fat Freddy geschikt voor vier personen. Je ritst Ugly Betty vast aan de basistent of je zet hem los naast de tenttrailer. Wij kozen voor dat laatste. Ugly Betty heeft twee eigen matrasjes en dat is heel handig. Tijdens de reis legden we matrasjes op het grote bed. Onze jongens hebben echt heerlijk geslapen in Ugly Betty. Ik vind vooral de vele ventilatiemogelijkheden fijn. Dat zijn drie raampjes met hor en ook de ingang heeft een hor.

Onze jongens vinden hun eigen Ugly Betty fantastisch
Onze jongens vinden hun eigen Ugly Betty fantastisch

Campooz Fat Freddy in Frankrijk

Half juli vertrokken we met de Fat Freddy naar Frankrijk. Onze eerste vakantie met de nieuwe Campooz vouwwagen! De eerste twee nachten – en de laatste twee trouwens ook – sliepen de jongens niet in Ugly Betty, maar met hun matrasjes bij ons in de tent op de grond. Natuurlijk is het dan helemaal vol, maar toch ging het goed. Er was net voldoende ruimte voor de kledingtassen en om ons om te kleden. ‘s Ochtends legden we de matrasjes op elkaar aan de kant of op ons bed.

De Campooz Fat Freddy is héél goed bevallen! We kregen steeds meer handigheid in het opzetten en afbreken. De luifel hebben we uiteindelijk aan de tent vastgelaten, waardoor hij nog sneller stond. Ook handig: de dag voor vertrek vanuit Nederland hebben we de vouwwagen even opgezet op een dagcamping in de buurt. Daar hebben we een hoeslaken om de matrassen gedaan en de vier slaapzakken uitgepakt en plat op de bedden gelegd. Eenmaal op onze bestemming hoefden we dat allemaal niet meer te doen. Maar het fijnste: we hebben geen vier opgerolde slaapzakken die plek innemen. Over inpakken gesproken: het afdekzeil is behoorlijk flexibel. We konden dus ook nog wat spullen óp de tent leggen. Na het invouwen was er op de tent nog ruimte voor twee stoelen, onze tafel en het wasrek. Dat ging echt heel goed.

De vele ramen maken de Fat Freddy een heel fijne tent om in te slapen en verblijven. Ze hebben allemaal een vaste hor en zijn makkelijk te openen en te sluiten. En dan het panoramadak… Echt geweldig! ‘s Ochtends ritsten we hem open om lekker naar buiten te kijken en op onze laatste avonden – toen we vrij afgelegen stonden – hadden we hem de hele nacht open en vielen we in slaap nadat we vanuit bed naar de sterren hadden gekeken. Zo fijn!

 

We zijn fan van het panoramadak
We zijn fan van het panoramadak

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…