Vorst in stalling

Vorstspook waart rond in de winterstalling: check deze onmisbare tips

Marije Onderwaater

Een gesprongen leiding, een lekkende accu of blijvende schade aan de boiler; je zit er niet op te wachten wanneer je in het voorjaar je kampeermiddel uit de winterstalling haalt om lekker vakantie te vieren. Toch kan het gebeuren door vorst in de stalling. Met deze tips van Campingtrend hoef je vorstschade niet te vrezen.

Vorstgevaar: wees op je hoede

Breng jij je caravan of camper na de laatste vakantie van het jaar ook altijd naar de winterstalling? Goed bezig! Daar staat je kampeermiddel lekker droog en hebben de weerselementen er geen vat op. Al moet je op je hoede blijven. In onverwarmde stallingen kan de temperatuur in de winter makkelijk onder het vriespunt komen en vanaf dat moment waart het vorstspook rond. En die heeft het voorzien op de waterleidingen, kranen, koppelingen, accu’s en de boiler in je caravan of camper. Menig kampeerder heeft al eens te kampen gehad met vorstschade na een verblijf in de winterstalling. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de nodige voorbereidingen treft voor je de caravan of camper naar de stalling brengt.

Water aftappen doe je zo!

Schade aan waterleidingen, kranen, koppelingen en een boiler ontstaat wanneer achtergebleven vloeistoffen bevriezen. En dit kan weer worden veroorzaakt door vorst in de stalling. Het is dan ook belangrijk om het water goed af te tappen wanneer je de caravan of camper naar de winterstalling brengt.

Aftappen doe je het beste in deze volgorde:

 • Zet de pomp uit.
 • Draai de kranen open en zet ze op een lauwe stand.
 • Draai de aftapkranen open en vergeet ook de aftapkranen van de boiler niet.
 • Zet de aftapplug of -kraan van de watertank open.
 • Laat het water wegstromen, meestal zijn de leidingen hierna leeg.
 • Bij de boiler: stroomt of druppelt het water niet meer? Zet de boiler dan goed schuin in de richting van de aftapplug (voorover of achterover). Dit is heel belangrijk, want zelfs een klein beetje water kan in een kunststof boiler al schade aanrichten.
 • Heb je een spoelwaterreservoir in het toilet? Tap dat dan ook af.
 • Alles leeg? Pers dan met een fietspomp of een stuk binnenband het resterende water uit de leidingen. Of haal de douchekop van de slang en blaas met de mond.
 • Zet de kraan eerst op warm en daarna op koud, zodat je beide leidingen leegblaast.
 • Voel je wat weerstand of gebubbel? Dan ben je er bijna! Wanneer dat voorbij is, is al het water eruit.
Water aftappen
Water aftappen

Accu vorstvrij bewaren

In de winterstalling is je accu een tijdlang niet in gebruik. Dat gaat ten koste van de accu, die door zelfontlading of lekstroom leeg kan raken. En daar houden loodaccu’s, AGM-accu’s en gelaccu’s niet van. Wanneer een accu langdurig leeg is, kan dit leiden tot een kapotte accu of een flinke verkorting van de levensduur. En dat is zonde!

Vergeet daarom niet om de mover- of huishoudaccu uit je kampeermiddel te halen. Die neem je mee naar huis waar je hem op een vorstvrije plek bewaart. Voorzie hem eens per maand – zet een reminder in je agenda – een dagje van stroom en je accu blijft in prima staat.

En dan nog dit...

Natuurlijk moet je voorbereid zijn op vorst in de stalling. Maar vergeet ook niet om:

 • Flessen met vloeistof uit de caravan of camper te verwijderen.
 • Etenswaren uit de caravan of camper te halen, anders vind je straks een muizenfamilie in je kastjes.
 • De kussens en matrassen rechtop te zetten.
 • De combirollo’s omhoog te laten, vanwege veerspanning van de rol.
 • De banden 1 bar hoger dan voorgeschreven op te pompen, dit voorkomt vlakke plekken.
 • De toiletcassette even goed te reinigen, check ook deze video.
 • Gastanks uit de caravan of camper te halen en thuis buiten op te slaan.

Niet doen! Ben je van plan om een vochtvreter in je caravan of camper te plaatsen wanneer hij in de winterstalling staat? Niet doen! Deze trekt vocht aan, dus ook van buiten naar binnen. Het opgevangen vocht kan in de caravan of camper gaan lekken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…