Voor het echte vakantiegevoel: spelletjes op de camping

Marije Onderwaater

Het is vakantie! Tijd om naar de camping te gaan. Lekker relaxen, zwemmen, eten en... spelletjes spelen! Wij – Martine en Marije – nemen altijd een stapel spelletjes meer naar de camping. Dit zijn onze favorieten!

Spelletjes op de camping: Rummikub

We gokken zo dat het grootste deel van alle kampeerders Rummikub heeft ingepakt. Wij ook, want we zijn er gek op! Inmiddels vinden onze kinderen het ook hartstikke leuk.
Martine: “Ik ben er vet goed in. Een ware kampioen ????”
Marije: “We hebben de speciale reisversie. Rummikub is zó leuk om te doen!”

Hoe werkt het?
In het kort: iedere speler krijgt 14 stenen. Je moet met 30 punten uitkomen. Daarbij moet je altijd 3 stenen of meer leggen. Nadat je bent uitgekomen, mag je ook gaan schuiven en bij andere rijtjes aanleggen. Als je niet kan neerleggen, moet je een steen pakken. De speler die z’n bordje als eerste leeg heeft, is de winnaar.
Ook Rummikuppen? Bestel hier dan bijvoorbeeld de reisversie.

Rummikub is altijd leuk.
Rummikub is altijd leuk.

Om hard te lachen: Koehandel

Marije: “Op aandringen van de kinderen kochten we vorig jaar Koehandel. En daar hebben we geen spijt van gekregen! Koehandel is écht een leuk spel waarbij we vaak erg moeten lachen. Na het eerste spelletje bedenken we meteen wat we de volgende keer beter kunnen doen. Oh ja, en dit spelletje is met 10 euro ook nog eens heel betaalbaar! We speelden het bijvoorbeeld vaak op camping Sandaya Côte de Nacre in Normandië, Frankrijk.”

Hoe werkt het?
Elke speler moet een kwartet van vier dieren zien te bemachtigen. Elke diersoort heeft een bepaalde waarde. Je kan de kaarten krijgen door er op te bieden tijdens een veiling. Als iemand anders een kaart heeft die jij graag wilt hebben, ga je handelen. Daarbij bied je geld, maar je mag ook bluffen. De speler met de kwartetten van de meeste waarde heeft gewonnen. Oké, dit is het spel in het heel kort ;-)

Koehandel koop je hier.

Lachen met Koehandel.
Lachen met Koehandel.

Eerste campingspel: Uno

Marije: “Oooooh, ik heb echt een zwak voor Uno. Dit is het spel dat we voor het eerst met z’n vieren speelden. Eerst de juniorversie, maar daar waren we snel op uitgekeken. De jongste leerden we het spel door met open kaarten te spelen. Inmiddels hebben we het al talloze keren gespeeld en hebben we zelfs een pocketversie. Toen de boys jonger waren, was dat bijvoorbeeld handig als we in een restaurant lang moesten wachten. Snel even een potje Uno tussendoor.”

Hoe werkt het?
Uno is een moderne versie van het kaartspelletje Pesten. Iedere speler krijgt kaarten, die hij zo snel mogelijk moet zien kwijt te raken. Het helpt daarbij om de speler die na jou komt dwars te zitten.

Uno koop je hier.

Eerste spel met z'n vieren: Uno.
Eerste spel met z'n vieren: Uno.

Leuk voor allemaal: Regenwormen

Martine: “Dit is het enige spel dat niet zo lang duurt én dat we alle vier leuk vinden.”

Hoe werkt het?Als je aan de beurt bent, gooi je met acht dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken! Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.
Regenwormen koop je hier.

Regenwormen duurt niet zo lang.
Regenwormen duurt niet zo lang.

Good old Yahtzee

Martine: “Een gouwe ouwe. Als we Yahtzee met de kids spelen, doen we twee rijtjes tegelijk. Als we het samen spelen, doen we er beiden drie.”

Hoe werkt het?
Iedere speler gooit om de beurt vijf dobbelstenen. De uitkomst ervan moet je ergens op je scoreblaadje noteren. De speler met de meeste punten wint.
Een set, bestaande uit een scoreblok, dobbelstenen en een beker, koop je hier.

Yahtzee: hoeveel rijtjes speel jij tegelijk?
Yahtzee: hoeveel rijtjes speel jij tegelijk?

Coöperatief spel: The Mind

Marije: “De eigenaar van de lokale spellenwinkel raadde ons The Mind aan. Het is een coöperatief spel, wat betekent dat we het met elkaar spelen en niet ieder voor zich. De jongens vinden het erg leuk en wij ook! Eerst waren we nog niet zo goed, maar langzaamaan worden we steeds beter.”

Hoe werkt het?
In dit spel mag je niet met elkaar communiceren. Het is de bedoeling dat je de kaarten (1 t/m 99) in oplopende volgorde op een stapel op tafel legt. Bij ronde 1 krijgt iedere speler 1 kaart, bij de volgende ronde 2 kaarten etc. Je moet dus inschatten of jouw kaart op dat moment de laagste is die iemand in handen heeft. Zo ja: neerleggen.

The Mind koop je hier.

Samenwerken blijkt best lastig bij The Mind.
Samenwerken blijkt best lastig bij The Mind.

Leuk voor samen: Schotten Totten

Marije: “Dit is een kaartspel voor twee personen. Ik heb het eigenlijk alleen nog maar samen met mijn vriend gespeeld. Het is erg leuk! Helaas missen we een kaart. Even kijken hoe we dat kunnen oplossen. Of moeten we echt een nieuw spel kopen?”

Hoe werkt het?
Het spel bestaat uit 54 clan cards die allemaal een Schotse clan vertegenwoordigen. In totaal zijn er zes kleuren, die allemaal van 1 t/m 9 gaan. Voordat het spel begint, leg je met ‘stenen’ een grens tussen de twee spelers. Het doel is om jouw kaarten bij een steen te leggen en jouw clan sterker te maken dan die van je tegenstander. Lukt dat, dan is die grenssteen voor jou. Een clan die uit drie kaarten van dezelfde kleur bestaat en ook nog eens een oplopende waarde (bijv. 3, 4, 5) heeft, is bijvoorbeeld sterker dan drie willekeurige kaarten van verschillende kleuren. De speler met de meeste stenen wint het spel.

Schotten Totten koop je hier.

Schotten Totten is leuk om met z'n tweetjes te spelen.
Schotten Totten is leuk om met z'n tweetjes te spelen.

Italiaans spelletje op de camping: Scopa

Marije: “Scopa is een Italiaans kaartspel. Vroeger speelde ik het regelmatig, maar dat is dus echt héél lang geleden. Omdat ik er altijd veel plezier aan beleefde, heb ik het thuis weer opgezocht. Ik weet alleen niet meer precies hoe het gaat. Vorig jaar hebben mijn vriend en ik ons erin verdiept en een paar spelletjes op de camping gespeeld. Ik heb zelfs een speciaal schriftje gekocht waar ik alles in kan noteren. Echt bedreven zijn we er nog niet in, maar misschien komt dat deze zomer.”

Hoe werkt het?
Ehm ja… Check deze video.

Welke spelletjes speel jij op de camping? Laat het ons weten op Facebook!

Dit bericht bevat affiliatelinks. Koop je via deze link, dan ontvangen wij een klein percentage. Dit heeft geen invloed op de prijs voor jou.

Scopa is even oefenen hoor.
Scopa is even oefenen hoor.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…