Vijf stadscampings die prima te doen zijn voor een stedentrip

Luc Schaepkens

Een camping aan een meer, langs een riviertje of aan zee. In een bos, onder olijfbomen of op een zonnige berghelling. Dat willen we allemaal op zijn tijd. Maar soms heb je zin in een stedentrip. Ook in eigen land kun je dan kiezen voor een stadscamping. Vaak kan dat het hele jaar door. Waar je zoal terecht kunt? We zetten vijf stadscampings op een rij.

1. Tilburg

Bij Stadscamping Tilburg – pas open sinds juni van dit jaar – kun je terecht op het kampeerveld. Per 31 oktober is de winterstop op het veld ingegaan. Ook de ingerichte tenten en houten slaapwagons zijn even niet te huur. Daarvoor moet je geduld hebben tot kampeerseizoen 2022. Dat begint naar verwachting op 1 april volgend jaar. De camperplaatsen blijven echter wel het gehele jaar geopend. Evenals het naastgelegen sanitairgebouw. Al is dat niet verwarmd. Met een camper betaal je voor een plek met twee personen 17 euro. Dat is inclusief stroom.

Stadscamping Tilburg ligt in het Spoorpark. Op loopafstand valt er heel wat te zien. Aan kroegen en restaurants natuurlijk geen gebrek in deze studentenstad. Maar ook musea en een heuse uitkijktoren zijn vlakbij. Tilburg is een prima stad voor een stedentrip. Op de site van de camping lezen we verder dat oude campers op diesel de milieuzone van de gemeente Tilburg gewoon in mogen. Wel zo fijn, want de camping ligt binnen deze zone. Kijk voor alle informatie op de site van Stadscamping Tilburg.

2. Deventer

Vlakbij de stad en toch alle rust. Dat is de stadscamping van Deventer. Om het oude centrum van de Hanzestad te bezoeken moet je eerst met het pontje de IJssel oversteken (foto boven het artikel). De camping is het gehele jaar door geopend. Het enige dat roet in het eten kan gooien, is een extreem hoge waterstand van de IJssel waardoor wateroverlast kan ontstaan. Voor een camperplek met twee personen en stroom ben je 20,50 euro per nacht kwijt. Ben je met tent of caravan, dan komt daar voor de auto nog drie euro bij. Douchen kost een euro. Reserveren is beperkt mogelijk, maar er zijn altijd plekken vrij voor mensen die spontaan langskomen.

Campers langer dan 8 meter en caravans met een tandemas kunnen hier niet terecht. Dat heeft te maken met de beperkte ruimte en de bodem. Behalve de mooie stad bezoeken kun je in het ommeland prachtig fietsen en wandelen. We noemen de IJsselvallei, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Het sanitair is eenvoudig. Je plek kies je zelf. De minimale verblijfsduur is twee nachten. Dit en meer is na te lezen op de site van Stadscamping Deventer.

3. Enschede

Stadscamping De Twentse Es heeft plek voor zes campers. Is het kantoortje gesloten, dan kun je betalen middels een betaalautomaat. De camping is het gehele jaar door geopend. Naast een grote visvijver is er ook een net gerenoveerd zwembad. En voor wie niet lopen of fietsen wil; de bus naar het centrum van Enschede stopt voor de deur. Dat is nog eens comfortabel op stedentrip gaan. Je kunt er verschillende accommodaties huren. Het tentenveld bij de vijver biedt plaats aan de jeugd. Daarnaast zijn er ook familieplaatsen. Alle plekken zijn voorzien van stroom.

Op de camping ook een winkel en een restaurant. In de zomermaanden is er voor de kids zelfs een animatieteam. Dan maakt ook de beroemde Berenboot vaak een rondje over de camping. De camping organiseert regelmatig activiteiten. In de omgeving kun je wandelen en fietsen. Reserveren is mogelijk. Kijk voor meer informatie op de site van Stadscamping Enschede.

4. Leeuwarden

Volop in de natuur met het stadscentrum om de hoek. Dat is Stadscamping de Wetterpôlle. De kampeerplekken op deze camping hebben allemaal stroom. Er zijn 36 plaatsen. Vlakbij de camping is een hondenuitlaatplaats. Voor een camper betaal je 18 euro per plek. Voor een tent of een caravan is dat 20 euro. Dat is op basis van twee personen. Op de camping staan ook pods die je kunt huren. Reserveren is mogelijk, maar vooralsnog wel alleen telefonisch.

Winkels liggen in de wijk tegen de camping aan. Vlakbij de camping kun je een sloep huren, waarmee je zelf naar de binnenstad of een andere plaats kunt varen. De camping ligt tegen een natuurgebied aan. De omgeving is dus het bekijken waard. Een stedentrip met volop natuur. Lees hier meer informatie over Stadscamping Leeuwarden.

5. Utrecht

Helemaal buiten en toch bij de stad, dat isBuitengoed de Boomgaard. Zelf spreken ze over ‘de parel van Utrecht’. Een speelvijver, een boomgaard en een kinderboerderij zorgen voor vertier. En met het openbaar vervoer ben je binnen een paar minuten in hartje stad. Met de fiets doe je er een half uur over. Er staan verhuuraccommodaties en er zijn plekken om met je eigen kampeermiddel te overnachten.

Er is sanitair, een receptie en een winkeltje. Het restaurant is tijdelijk buiten gebruik, maar er staan foodtrucks bij de vijver. Vanaf 23 euro kun je op een camperplaats overnachten en vanaf 26 euro sta je op een kampeerplaats. Kijk voor alle informatie op de site van Stadscamping Utrecht.

Gaat de hond mee op vakantie? Dan hebben we een vijftal hondvriendelijke campings voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur