Vernieuwde RECRON voorwaarden voor vaste kampeerplaatsen

Luc Schaepkens

RECRON, de belangenbehartiger voor de recreatieondernemers in Nederland, de ANWB en de Consumentenbond zijn tot een akkoord gekomen over vernieuwde voorwaarden voor vaste kampeerplaatsen. De voorwaarden sluiten nauw aan bij de praktijk en geven opnieuw de volwassenheid van de kampeersector aan. RECRON, ANWB en de Consumentenbond zijn tevreden en hebben vertrouwen in de verdere onderhandelingen van toekomstige voorwaarden. De nieuwe voorwaarden voor vaste kampeerplaatsen gaan per 1 januari 2013 in.

RECRON-voorwaarden

De RECRON-voorwaarden voor vaste kampeerplaatsen regelen de verhuur van grond aan recreanten ten behoeve van de plaatsing van accommodaties, zoals stacaravans, chalets en zomerhuisjes. In de nieuwe voorwaarden is bijvoorbeeld rekening gehouden met de ontwikkeling dat onderkomens steeds groter worden en soms bestaan uit aan elkaar geschakelde stacaravans of chalets. Ook rond de verkoop van een onderkomen met behoud van de standplaats is duidelijk beschreven waar de recreatieondernemer en de recreant (inclusief diens rechtsopvolger) zich aan moeten houden. Nieuw is verder, dat een standplaatsovereenkomst kan worden opgezegd ingeval van een duurzaam ontwrichte relatie tussen recreatieondernemer en recreant. Pluspunt is de verbeterde leesbaarheid van de vernieuwde voorwaarden.

In de nieuwe voorwaarden is herstructurering niet meer benoemd als opzeggingsgrond voor niet verplaatsbare vakantiehuisjes. Dat betekent dat recreatieondernemer en recreant met elkaar in overleg moeten gaan over een oplossing. Als partijen daar niet uit komen dan kan de zaak worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Recreatie of de rechter.

Ervaringscijfers wijzen uit dat er van de miljoenen overnachtingen die er jaarlijks zijn, zich maar circa zestig geschillen per jaar voordoen bij de Geschillencommissie. Dankzij deze vernieuwde voorwaarden spreekt de kampeersector wederom van een betrouwbare en volwassen kwaliteitsslag.

De RECRON-voorwaarden Vaste Plaatsen zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond en de ANWB in het kader van de Coördinatiegroep Zelfreguleringoverleg van de Sociaal-Economische Raad en zijn ook van toepassing op de lopende contracten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur