VW ID. Buzz

Verlengde VW ID. Buzz met giga glazen dak: zie jij jezelf erin kamperen?

Marije Onderwaater

Kampeerbusjes en Volkswagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat er in de VW ID. Buzz gekampeerd gaat worden, staat dan ook vast. Goed nieuws: in de verlengde ID. Buzz is daarvoor nóg meer ruimte beschikbaar.

De Europese presentatie van de verlengde ID. Buzz staat gepland in het weekend van 23 juni. Dan vindt in Hannover het VW Bus Festival plaats. Dit is de grootste bijeenkomst van Volkswagenbussen in Europa. De wereldpremière van de elektrische bus vond begin deze maand plaats in Huntington Beach, de beroemde surfhotspot aan de Pacific Coast Highway bij Los Angeles. En vanaf nu is 2 juni meteen een feestdag, want deze datum is uitgeroepen tot International Volkswagen Bus Day. Deze dag staat zelfs op de National Holiday Calendar.

International Volkswagen Bus Day
International Volkswagen Bus Day

Extra centimeters

25 centimeter: zoveel scheelt de Volkswagen ID.Buzz met lange wielbasis met de eerder geïntroduceerde reguliere uitvoering. De nieuwe bus heeft een lengte van 4,96 meter, terwijl de kleinere versie 4,71 meter lang is. Die extra centimeters bieden volop ruimte: zo kunnen er zeven personen in zitten en is er veel bagageruimte.

Volkswagen Samba
De iconische Volkswagen Samba
Volkswagen Samba
De iconische Volkswagen Samba

ID. Buzz met Samba-looks

En er is meer: de verlengde ID. Buzz heeft namelijk het grootste glazen dak dat ooit door Volkswagen is geproduceerd. Het dak heeft een afmeting van 1,71 x 1,04 meter en beslaat de twee voorste zitrijen. Het dak is gemaakt van smartglass en kan naar wens helemaal ondoorzichtig of juist transparant zijn. Het smartglass is voorzien van vloeibare kristallen en is elektronisch aan te sturen met een touchscreen of stembediening.

Vanwege het gigantische dak trekt Volkswagen zelf de parallel met de iconische Samba Bus, die in 1951 werd gebouwd en in de jaren zestig mateloos populair was onder hippies. De Samba had panoramaramen aan de zijkant en een vouwdak; speciaal ontwikkeld om mee door de Alpen te rijden en zo maximaal van het uitzicht te genieten. Overigens doet ook de two-tone kleurstelling aan de Samba denken, evenals de neus met V-vorm.

Glazen dak ID. Buzz
Het giga glazen dak in de ID. Buzz
Glazen dak ID. Buzz
Het giga glazen dak in de ID. Buzz

Nieuwe batterij en motor

De ID. Buzz met langere wielbasis heeft nog meer voordelen. Hierdoor is er namelijk ruimte voor een grotere batterij, eentje van 85 kWh (netto capaciteit), die voor een grotere actieradius zorgt. Optioneel is de verlengde ID. Buzz ook verkrijgbaar met een nieuwe elektrische aandrijfmotor van 210 kW (286 pk), waardoor de maximumsnelheid naar 160 km/u gaat. Volkswagen kondigt ook een 4×4-versie aan. In 2024 komt deze beschikbaar met een 250 kW (339 pk) motor. Verder komt de bus met een head-up display en een infotainmentsysteem.

ID. Buzz
ID. Buzz

Verlengde ID. Buzz als kampeerbus?

De grote vraag is nu natuurlijk wanneer de eerste kampeerinrichting voor de verlengde ID. Buzz op de markt komt. Voor de kortere elektrische bus zijn er al tal van inrichtingen ontworpen door allerlei bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Alpincamper en de box van QUQUQ. Op een officiële campervariant van Volkswagen zelf is het nog even wachten. Maar de ID. Buzz met lange wielbasis heeft daar sowieso genoeg ruimte voor.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…