Verkeersboetes in Duitsland worden dit jaar flink duurder

Luc Schaepkens

Nog voor de verkiezingen in september worden de verkeersboetes in Duitsland duurder. Zo gaat onder andere een snelheidsovertreding flink meer geld kosten. We zetten de verhoogde boetes uit de nieuwe Bußgeldkatalog op een rij. De precieze ingangsdatum staat nog niet vast.

Boetebedragen

Zelf konden we wel lachen om de laatste bon in Duitsland: tien euro aan de TitiSee. Te laat terug bij de auto. Je zou het er bijna op wagen. Maar de boetebedragen gaan omhoog; verkeersboetes in Duitsland worden duurder. Te snel rijden gaat meer geld kosten. Voor personenauto’s tot 3500 kilo worden overtredingen tot aan 20 kilometer per uur te hard dubbel zo duur als nu. Momenteel liggen de bedragen tussen de 10 en 680 euro. In de nieuwe regeling is dat tussen de 20 en 800 euro. Fout parkeren op de stoep of het fietspad, of dubbel parkeren was met 35 euro tot nu een koopje. Dat gaat straks 110 euro kosten. Zonder geldige reden parkeren op een invalideparkeerplaats gaat van 35 euro naar 55 euro. Wie hinderlijk staat geparkeerd voor de hulpdiensten is 100 euro kwijt, dat is nu nog 65 euro. De goedkoopste parkeerovertreding kost nu 15 euro en gaat naar 55 euro.

Verkeersboetes in Duitsland: Rettungsgasse en fietsers

Een zogenoemde Rettungsgasse – de reddingsstrook – vormen bij een file is op de Duitse snelweg verplicht. Zoveel mogelijk links of rechts rijden zorgt ervoor dat hulpdiensten vrij baan hebben. Doe je er niet aan mee of rij je er zelf tussendoor, dan gaat je dat tussen de 200 en 320 euro kosten. Ook krijg je een maand rij-ontzegging.

Nieuw bord: inhaalverbod tweewielige voertuigen.
Nieuw bord: inhaalverbod tweewielige voertuigen.

Nieuwe regels

Tot nu toe moest je ‘voldoende’ afstand houden bij het inhalen van fietsers. Dat is in de nieuwe regels minstens 1,5 meter binnen de bebouwde kom en 2 meter erbuiten. Op kruispunten en inritten waar een fietspad langsloopt, mag je tot 8 meter vanaf de hoek niet parkeren. Is de weg erg smal, dan kun je een nieuw verkeersbord tegenkomen. Hierop staat een inhaalverbod voor auto’s, die geen tweewielige voertuigen mogen inhalen. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton moeten bij het rechts afslaan binnen de bebouwde kom stapvoets rijden. Ook dit ter bescherming van met name fietsers.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur