flitspaal Frankrijk

Verkeersboetes uit Frankrijk blijken soms onterecht

Martine van Kuler

Ben je deze zomer in Frankrijk op vakantie (geweest)? Dan kan je bij thuiskomst zomaar een onplezierige verrassing op de deurmat vinden. De Fransen flitsen er immers lustig op los. Toch doe je er goed aan even te checken of je daadwerkelijk een snelheidsovertreding hebt begaan. Sommige verkeersboetes uit Frankrijk blijken namelijk onterecht, zo meldt Autoweek.

Maximumsnelheid Franse provinciale wegen verhoogd

Het betreft snelheidsovertredingen die zijn begaan op de Franse D-wegen, dit zijn voornamelijk wegen met tweerichtingsverkeer, waarbij de rijrichtingen niet door een vangrail gescheiden zijn. In 45 departementen is de maximumsnelheid op deze provinciale wegen verhoogd van 80 km/uur naar 90 km/uur. Dat is misschien goed nieuws voor automobilisten die graag het gas intrappen, ware het niet dat de flitspalen nog niet zijn aangepast. Op sommige trajecten blijken ze nog vrolijk te flitsen bij snelheden boven de 80 km/uur.

Flitspaal Frankrijk
Flitspaal Frankrijk

Onterecht bekeurd, wat nu?

Niet alleen zijn niet alle flitspalen al aangepast op de nieuwe maximumsnelheid op de Franse D-wegen, ook menig navigatiesysteem geeft nog gewoon de oude snelheid van 80 km/uur aan. Dat de maximumsnelheid niet in het hele land gelijk ligt, maakt het nog eens extra verwarrend. Dus hoe hard mag je nou precies rijden? Let op de borden, is dan ook het advies van Autoweek.

Mocht je na je vakantie toch een verkeersboete uit Frankrijk op de deurmat vinden, dan doe je er goed aan te checken of je terecht bent geflitst. Zo niet, dan loont het om bezwaar te maken. Dat kan op deze website van de Franse overheid.

Meer weten over verkeersboetes in het buitenland? Lees dan dit artikel dat we er onlangs over schreven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!