Niesmann+Bischoff Flair front
Niesmann+Bischoff Flair.

Verhoging B-rijbewijs naar 4250 kilo in zicht?

Marije Onderwaater

Met je B-rijbewijs straks een camper van 4250 kilogram besturen? Als het aan de Europese Commissie ligt, is dit uiteindelijk wel het geval. Een verhoging van het B-rijbewijs is een van de wijzigingen in de vierde rijbewijsrichtlijn, die op komst is.

De landen in de Europese Unie mochten vroeger zelf de regels voor de rijbewijzen in hun land bepalen. In 1980 kwamen de Europese ministers van Transport tot een gezamenlijke richtlijn voor rijbewijzen. In de loop der jaren zijn enkele veranderingen doorgevoerd. Zo werd in 2006 het papieren rijbewijs – dat er overal anders uitzag – ingeruild voor het plastic kaartje dat we nu kennen. De derde Europese rijbewijsrichtlijn stamt uit 2013. Die schrijft onder meer voor dat het burgerservicenummer (BSN) op het rijbewijs staat.

Werken aan de vierde rijbewijsrichtlijn

Momenteel werkt de Europese Commissie aan de vierde rijbewijsrichtlijn, die in 2023 gereed moet zijn. Het Duitse ADAC, de zusterorganisatie van de ANWB, noemt 2023 een spannend jaar voor rijbewijshouders. En dat is het ook, want er staan ingrijpende veranderingen op stapel. Zo werkt de EU opnieuw aan het digitale rijbewijs, dat je kunt tonen met een app op je smartphone. Ook kijkt de EU naar de mogelijkheid om het theorie-examen en praktijkexamen in verschillende EU-lidstaten af te leggen. Dit is nu nog niet mogelijk, maar wel wenselijk omdat steeds meer mensen niet meer gebonden zijn aan hun thuisland. Veiligheidsexperts dringen verder aan op een verplichte opfriscursus een jaar na het behalen van het rijbewijs. Volgens de experts kan dit helpen om het aantal ongevallen te verminderen. En is je rijbewijs tijdelijk ingenomen? Dan kan dat voor alle landen in de EU gaan gelden. Dus mag je niet in Nederland rijden? Dan ook niet in Frankrijk.

Rijbewijs 2014
Het model rijbewijs uit 2014
Rijbewijs 2014
Het model rijbewijs uit 2014

Hoger gewicht B-rijbewijs

Het nieuws waar de meeste kampeerders naar uitkijken, zal toch echt de verhoging van de toegestane maximum massa zijn. Bij een B-rijbewijs is dat nu nog 3500 kilogram, maar de EU werkt aan verhoging tot 4250 kilogram. En dat biedt veel mogelijkheden voor camperaars. Een flink aantal campers valt nu nog buiten het bereik van rijbewijs B-houders. Denk bijvoorbeeld aan de Hymer Venture S, die een maximaal totaalgewicht van 4100 kilogram heeft. Overigens roept de NKC – samen met Europese belangenorganisaties ECF (European Caravan Federation) en FICC (Federation Internationale de Camping et de Caravanning) – de politiek al langer op tot een verhoging. “Namens de 150.000 Nederlandse campereigenaren kaart ik het onderwerp graag aan bij de politiek. Met een relatief kleine administratieve wijziging wordt camperen toegankelijker voor een breder publiek”, zei NKC-directeur Stan Stolwerk daar in 2021 over.

Rijden met de Hymer Venture S
Met een B-rijbewijs mag je momenteel niet rijden met campers als de Hymer Venture S
Rijden met de Hymer Venture S
Met een B-rijbewijs mag je momenteel niet rijden met campers als de Hymer Venture S

Verhoging B-rijbewijs in zicht

De verhoging van het B-rijbewijs is dus in zicht, al kan dit nog even duren. Als de EU de vierde rijbewijsrichtlijn goedkeurt, is het vervolgens aan alle EU-lidstaten om de richtlijn op te nemen in het nationaal recht. Even geduld dus… We houden je op de hoogte!

Meer weten over het rijbewijs? Kijk dan eens op de site van de RDW.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…