Verboden te poepen! En meer bijzondere verkeersborden

Martine van Kuler

De komende maanden rijden Nederlandse vakantiegangers weer massaal Europa door. Iedere land heeft zo zijn eigen verkeersborden. Meestal zijn ze vrij duidelijk, maar soms is het gissen naar de betekenis. Campingtrend zet een aantal bijzondere verkeersborden uit verschillende Europese landen op een rij.

Duitsland: Inhaalverbod

Dit verkeersbord kun je sinds kort tegenkomen in een aantal Duitse steden, waaronder Stuttgart, Mainz en Frankfurt. Ben je automobilist, dan is het te hopen dat je geen haast hebt. Het verkeersbord betekent namelijk dat inhalen van fietsers en motorrijders door auto’s verboden is. Dus voet van het gaspedaal en met een slakkengangetje de stad door!

Foto: © DPA.
Foto: © DPA.

Italië: Tunnel

Er is licht aan het einde van de tunnel. Dat is tenminste wat de Italianen ons met dit bord willen duidelijk maken. Dit verkeersbord is er ook in een blauwe variant. Kom je hem tegen in het groen dan betekent het dat je een tunnel nadert terwijl je op een snelweg rijdt.

Italië: Parkeerverbod

Ook uit Italië komt dit bijzondere verkeersbord. Wat het betekent is ons niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval een parkeerverbod. Wij interpreteren het als volgt: verboden te parkeren aan de kant van de nummer één op oneven dagen en aan de kant van de nummer twee op even dagen. Maar heb jij een ander idee? Laat het dan even weten!

Tsjechië: Mist

Een halve auto en wat horizontale strepen. Met dit verkeersbord attenderen ze in Tsjechië automobilisten op mogelijk slecht zicht door regen, mist of sneeuw. Dus kom je dit bord tegen dan is het oppassen geblazen.

Duitsland: Lastige rotonde

Raak vooral niet in paniek als je dit bijzondere verkeersbord in Duitsland ziet. Maar kijk wel goed uit, want je nadert een rotonde die allerminst gebruikelijk is. Gelukkig is het een verkeersbord dat je niet heel vaak zult tegenkomen. (Bron: Avtotachki).

Frankrijk: Verboden voor kruiwagens

Wij moesten ook even goed kijken voordat we begrepen wat de Fransen ons met dit verkeersbord duidelijk maken, maar we zijn eruit. Het betekent namelijk: verboden over te steken met kruiwagens. Of iets in die strekking. Dus nader je een bouwterrein, tuin of wijngaard? Kijk dan goed uit dat je geen overtreders van deze regel voor je auto krijgt.

Duitsland: Overstekende skiërs

Dit verkeersbord is wat ons betreft duidelijk, maar niet minder leuk!  Het betekent dat skiërs tussen 10 en 16 uur ​de weg mogen oversteken.

Nederland: Verboden te poepen

Als uitsmijter onze persoonlijke favoriet. Dit opvallende bord stond op de camperplaats in Terneuzen. Omdat er nogal wat werd wildgepoept, besloot de gemeente in 2016 een verbodsbord neer te zetten. Het bord is inmiddels verwijderd, zo valt te lezen in dagblad PZC.

Foto: © Peter Nicolai.
Foto: © Peter Nicolai.

Nog meer bijzondere verkeersborden?

Dit is slechts een kleine selectie van bijzondere verkeersborden die je in Europa kunt tegenkomen. Ben jij weleens een opmerkelijk bord tegengekomen? Laat het ons dan vooral weten! En wil je helemaal goed voorbereid zijn? Lees dan onze artikelen over verkeersregels in Europese landen, waaronder FrankrijkDuitsland en België.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!