Venntrilogie noordelijke Venen

Venntrilogie is Wandelroute van het Jaar + campings

Marije Onderwaater

Veel verschillende landschapstypes en een overweldigende natuur, met die usp's sleepte de Venntrilogie in Oost-België vorig weekend de titel Wandelroute van het Jaar 2024 binnen. We vertellen je meer over de Venntrilogie én op welke campings je kunt kamperen.

De Venntrilogie bestaat uit zes etappes die bij elkaar opgeteld 109 kilometer lang zijn. Deze Wandelroute van het Jaar 2024 gaat door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen in Oost-België. De langeafstandswandeling doorkruist drie regio’s die volgens de website van de Venntrilogie in het hart van Europa liggen: de noordelijke Venen, de hoge Venen en de zuidelijke Venen. De route start bij het Drielandenpunt in Vaals.

De noordelijke Venen: etappe 1 & 2

De eerste regio is noordelijke Venen, de route die hier doorheen loopt is in totaal 42,9 kilometer lang. Hier zijn twee etappes van de Venntrilogie te lopen: van het Drielandenpunt naar Eynatten (24 km) en van Eynatten naar Eupen (18,9 km). Onderweg zie je velden en heuvels, en vooral veel groen.

Noordelijke Venen Venntrilogie
Noordelijke Venen Venntrilogie

De hoge Venen: etappe 3 en 4

Deze route gaat door het ruige en onbewoonde oergebied met vele kleine paadjes. ‘De natuur in al haar echtheid’, staat op de website van de Venntrilogie te lezen. De wandelroute tussen Eupen en Malmedy staat bekend als een mysterieus niemandsland en is verdeeld in twee dagetappes: van Eupen naar Signal de Botrange (24,8 km) en van Signal de Botrange naar Malmedy (19,7 km). Onderweg kom je onder meer langs het Dal van de Hill, de Waterval van Bayehon of het Trôs-Marêts-dal, een vallei waar wandelliefhebbers aan hun trekken komen.

Venntrilogie hoge Venen
Venntrilogie hoge Venen

De zuidelijke Venen: etappe 5 & 6

De stad Malmedy in de Belgische Ardennen is de start van de vijfde etappe, die 13 kilometer lang is en naar Robertville loopt. Daar begint de zesde en laatste etappe van de Venntrilogie; van Robertville naar Bütgenbach (8,8 km) tegen de Duitse grens. De zuidelijke Venen omvatten onder meer de Warchevallei, die spectaculaire uitzichten biedt. Ook kom je in dit laatste deel van deze langeafstandswandeling bossen, ravijnen en kastelen tegen.

Venntrilogie zuidelijke Venen
Venntrilogie zuidelijke Venen

Bewegwijzering Venntrilogie

Onderweg de route vinden is eenvoudig dankzij de aanwezige bewegwijzering die vertelt waar je heen moet. Op knooppunten staan nog extra borden met informatie, onder meer over het aantal kilometers tot het eind van de etappe en bezienswaardigheden.

Venntrilogie campings
Venntrilogie campings

Venntrilogie en campings onderweg

Wandelaars die ook nog eens van kamperen houden, willen de Venntrilogie misschien wel lopen en overnachten op campings. Dat kan! Wildkamperen is, net als in Nederland, niet toegestaan in België. Gelukkig zijn er rondom de Venntrilogie genoeg campings te vinden. Op de site van Ostbelgien staan ze allemaal.

Bivakzone Soor

En wil je toch een beetje wildkamperen? Zet je tent dan op in het Hertogenwald, waar Bivakzone Soor is gecreëerd. Hier mag je van 18.00 tot 09.00 uur verblijven. Er zijn acht plaatsen. Toiletten en drinkwater zijn niet aanwezig. Meer info over deze bivakplaats lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…