Vanstar en Campstar compacte buscampers van Pössl op Mercedes

Luc Schaepkens

Dat Pössl er twee compacte modellen bij krijgt, weten we al een jaar. In 2020 werden de Vanstar en Campstar op Mercedes aangekondigd. Op de komende Caravan Salon zijn ze voor het eerst in het echt te bewonderen.

Campstar en Vanstar

Ze zijn bij Pössl klaar voor de serieproductie. Twee nieuwe modellen – de Campstar en de Vanstar – op de Mercedes V-klasse of de iets minder luxe Vito Pro. Lekker compact met een hoog auto-voor-alle-dagen-gehalte. De Duitse prijzen beginnen bij 38.000 euro en lopen tot 59.000 euro. Dat is zonder onze bpm.

De luxe Pössl Campstar op Mercedes V

De Pössl Campstar is 5,11 meter lang. Voorin twee draaibare cabinestoelen, achterin een (slaap)bank. Met daarnaast de kastenwand compleet met keukenblokje. Naast de twee slaapplaatsen op de slaapbank zijn er ook nog twee in het hefdak te vinden. Een heel compacte buscamper met vier slaapplaatsen dus. Het hefdak heeft ook een zogenoemde panoramafunctie. Het tentdoek is namelijk helemaal open te ritsen. Dit systeem kennen we al van de Campster op basis van de Citroën Spacetourer.

Het speciale slaaphefdak maakt Pössl overingens ook in de eigen fabriek. Het dak is voorzien van een uitvalbeveiliging voor kinderen en veiligheidssloten. Slapen doe je in de Campstar op een lattenbodem en een zogenoemd comfortmatras. Behalve openritsen kan het tentdoek er ook helemaal uit. Het is los verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo kun je nog eens afwisselen.

Keukenblok draait naar buiten

Higlight van de Campstar is het keukenblok. Dat is namelijk een ‘Easy Move Kitchen’. Dat komt erop neer dat het keukenblok naar buiten te draaien is. Vervolgens kan het nog een stukje omlaag zakken. Je moet dan wel aan de buitenkant nog twee pootjes uitzetten. Zo heb je er een prima buitenkeuken aan. In het keukenblok een watertank en afvalwatertank. Ook de gasfles voor het gasstel is in het keukenblok ondergebracht.

De iets eenvoudigere Vanstar op Mercedes Vito

In de Pössl Vanstar geen vast ingebouwde meubels. Hij volgt daarmee het voorbeeld van de California Beach. Door het ontbreken van kasten en keukenblok blijft er veel bagageruimte over. Het is daarmee nog meer een auto voor dagelijks gebruik. Wil je een keukenblokje? Dan is dat uiteraard optioneel verkrijgbaar als losse module. Deze Campbox komt dan achterin te staan.

Hierin zitten een kleine watertank, een afvaltank en een gasstelletje. En desgewenst een compressorkoelbox. Twee laden bieden plaats aan bestek en ander keukenspul. Ook de Vanstar heeft het hierboven genoemde slaaphefdak. Je kunt de Vanstar overigens ook bestellen met de luxere V-klasse van Mercedes als basisvoertuig. Kies je voor de Vanstar in de goedkoopste uitvoering, dan is hij 5000 euro goedkoper dan de Marco Polo Activity.

Vanster en Campster met een e

De zogenaamde Vanline van Pössl bestaat nu uit vier modellen. Want naast de Campstar en Vanstar – met de star van Mercedes – zijn er de Campster en de Vanster. Deze hebben de Citroën Spacetourer als basis en hebben een vergelijkbare uitrusting. De Citroën maakt deze compacte buscampers nog goedkoper. Nog goedkoper, omdat ook de modellen op Mercedes gunstig zijn geprijsd. Dat is ook terug te zien in de enorme belangstelling voor deze modellen.

Specs Campstar en Vanstar

Basis: Mercedes Benz V, V 220d, 163 pk. Met 9 G tronic automaat / Vito 14CDI, 136 pk. Met 9 G tronic automaat.
Afmetingen (lbh): 5,11 / 1,99 / 1,94 meter

Leeggewicht / Laadvermogen: n.b.
Maximaal gewicht: n.b
Zit-/slaapplaatsen: 4 / 4
Prijs: vanaf 38.000 euro ex bpm

Website: Possl / dealer Buscamper Nederland

De Campster is er ook als 4×4. Met dank aan Dangel. Lees hier het artikel.

De Campster als speciale Cult-uitvoering. Daarover lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur