Vanaf vandaag zijn er 150.000 campers in Nederland

Luc Schaepkens

Nog nooit waren er in ons land zoveel campers. Vandaag werd de 150.000ste camper op kenteken gezet. Daarmee is het aantal campers in Nederland sinds 2011 verdubbeld.

Campermarkt record

Voor het kopen van een kampeerauto zijn met name de vrijheid, het avontuur en de onafhankelijkheid argumenten. Sinds een jaar is daar het veilig reizen in je eigen coronavrije bubbel bijgekomen. Het aantal geregistreerde campers van – sinds vandaag – 150.000 is voor de campermarkt een record.

Van buscamper…
Van buscamper…

Coronaproof op pad met een camper

“De populariteit van campers zit al jaren in de lift”, stelt Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging KCI. “Zo zagen we het afgelopen kwartaal nog een stijging van 28 procent bij de verkoop van nieuwe campers, met zelfs een groei van 44 procent in de maand maart 2021. Vorig jaar deed corona nog een extra duit in het zakje, toen kampeervakanties het veilige alternatief bleken voor gecancelde vliegreizen, hotelvakanties en cruises. Vorig jaar, met de uitbraak van corona, lag de verkoop twee maanden vrijwel stil. Maar daarna ging het los. We hadden vorig jaar zelfs maanden waarbij de verkoop met 85 procent steeg.”

De vraag naar campers is enorm, zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie. Veel campermerken plannen een jaar vooruit bij de productie. Leo Diepemaat: “Doordat fabrieken hun productiecapaciteit hebben vergroot en camperdealers fors hebben ingekocht zijn er nieuwe campers onderweg naar Nederland. Maar het aanbod is schaars – als je op dit moment aanschafplannen hebt, dan is het advies om niet te lang te wachten. Ook voor een gebruikte camper, want ook die zijn bijna niet aan te slepen: bij de occasion campers werd in het eerste kwartaal van 2021 een plus genoteerd van 34 procent.”

Tot grote integraal. De camper is populair.
Tot grote integraal. De camper is populair.

Slow travel populair bij jongeren

De reis is de bestemming, niet het eindpunt. Dit cliché gaat ook steeds meer op voor jongeren. Die zien een roadtrip met een camper helemaal zitten. Slow travel, op vakantie gaan in je eigen tempo, met alles aan boord: keuken, bed, badkamer met douche en toilet. Campers hebben drinkwater aan boord, zonnepanelen zorgen voor de stroomvoorziening en je kunt overnachten op campings of op een van de tienduizenden speciale camperovernachtingsplekken bij dorpjes, steden, jachthavens en soms zelfs restaurants.

In coronatijd kun je tijdens een reis met je camper gemakkelijk anderhalve meter afstand houden. Je bent namelijk selfsupporting. Van alle geregistreerde campers is 66% in het bezit van eigenaren ouder dan 56 jaar. Het aantal jongere eigenaren groeit hard. De groep van 26- to 35-jarige eigenaren groeide vorig jaar met bijna 24%. Het 150.000ste exemplaar is overigens een buscamper. En wel een Knaus Boxstar 60 Years Edition. Dat is een jubileummodel waarmee Knaus het zestigjarig bestaan als camperbouwer viert.

Een gebruikte camper kopen? Bekijk hier onze tips.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur