Vanaf vandaag een boete in milieuzone Amsterdam

Luc Schaepkens

Vanaf vandaag krijgt elke dieselauto van vóór bouwjaar 2006 automatisch een boete bij het binnenrijden van de milieuzone Amsterdam. Vanaf november werd er al gewaarschuwd.

Milieuzone Amsterdam: vergissen is duur

De Amsterdamse milieuzone heeft – op drie uitzonderingen na – als grens de ring A10. Daar mag je dus wel gewoon op rijden, daarbinnen niet. Er zijn drie uitzonderingen daarop, namelijk:

  • De Coen- en Vlothaven en de tegenover gelegen kade in de Mercuriushaven.
  • Het westelijk deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord.
  • De toerit naar de P+R RAI en naar de zuidelijke standbouwersingang bij de RAI.

De controle loopt via een camerasysteem. Daardoor is er geen ontkomen aan. Een vergissing is vanaf vandaag duur. Want afhankelijk van het type voertuig kan de boete oplopen tot 250 euro. Het gaat daarbij om dieselvoertuigen – dus ook personenauto’s – met een zogenaamde emissieklasse van 3 of lager. Een dieselauto van klasse 4 of hoger mag nog wel de zone in. Het invoeren van deze regeling werd tien jaar geleden al aangekondigd.

Milieuzone Amsterdam.
Milieuzone Amsterdam.

Groene milieuzone Amsterdam

Nederland kent nog maar twee soorten milieuzones: een gele en een groene. Amsterdam heeft de groene variant. Wat het verschil is en wat de regelgeving is in de gele en de groene zone lees je hier. Naast Amsterdam hebben ook Arnhem en Utrecht een groene milieuzone. De andere Nederlandse steden hebben een gele milieuzone. De gemeente Den Haag voert per 1 juli 2021 ook een groene milieuzone voor personen- en bestelauto’s in. Per 1 januari 2025 kunnen gemeenten strengere eisen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.Groene

Check je kenteken

Weet je niet of je met jouw auto de zone in mag? Check dan via onderstaande link het kenteken van je voertuig. Na het invoeren zie je na één klik of jouw voertuig nog welkom is in de Amsterdamse milieuzone.

Doe hier de kentekencheck.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur