Vanaf deze zomer groene milieuzone in Den Haag

Luc Schaepkens

Na Amsterdam, Arnhem en Utrecht geldt vanaf deze zomer ook in Den Haag de strenge groene milieuzone. De milieuzone is per 1 juli 2021 van kracht.

Milieuzone Den Haag per 1 juli

De wildgroei aan milieuzones in ons land is aan banden gelegd. Want de tijd dat iedere gemeente zijn eigen regels kon stellen, is voorbij. Daarom zijn er in ons land nog slechts twee soorten milieuzones toegestaan: de gele en de groene milieuzone. De laatste is de strengste. Elke gemeente mag zelf kiezen of en welke milieuzone binnen de gemeentegrenzen van kracht is. Zo kiest Den Haag – net als eerder Amsterdam – voor de strenge groene zone. Deze wordt op 1 juli 2021 van kracht.

Wie mag de groene milieuzone niet in?

Personen- en bestelauto’s op benzine, lpg of elektrisch aangedreven hebben geen last van de groene milieuzone. Dieselvoertuigen wel. Daarbij is de mate van uitstoot bepalend of een dieselvoertuig de groene milieuzone in Den Haag binnen mag. Deze uitstoot is opgegeven door de fabrikant. De mate van uitstoot wordt uitgedrukt in de zogenaamde emissieklasse. Dat is een cijfer dat aangeeft hoe schoon een auto is. Dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger mogen de groene milieuzone in Den Haag in. Dat zijn over het algemeen dieselauto’s die in 2021 ongeveer 15 jaar oud zijn. Let op: de emissieklasse is bepalend, niet de leeftijd van de auto.

Waar ligt de zone in Den Haag?

De milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200). De Centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone. Ook de weg vanaf de Lijnbaan naar de bezoekersparkeerplaats en de parkeergarage van het ziekenhuis HMC Westeinde valt buiten de milieuzone. Op verkeersborden staat aangegeven waar de milieuzone begint en eindigt. Bezitters van een oude camper die in de groene milieuzone in Den Haag wonen, mogen er wel in.

De groene milieuzone in Den Haag.
De groene milieuzone in Den Haag.

Kentekencheck

Wil je zeker weten of je met jouw voertuig de groene milieuzone in Den Haag binnen mag? Voer dan je kenteken in en je krijgt het antwoord. Doe hier de kentekencheck.

Vrijstellingen en ontheffingen

Landelijk is bepaald dat onderstaande dieselvoertuigen wel de groene milieuzone in mogen rijden:

  • Kampeervoertuigen (campers), waarvan de kentekenhouder in de milieuzone woont.
  • Oldtimers, dieselvoertuigen met een Datum Eerste Toelating van 40 jaar of ouder.
  • Rolstoeltoegankelijke voertuigen 

Daarnaast komen er in Den Haag ontheffingen voor:

  • Voertuigen van of voor gehandicapten die voor een bedrag van tenminste 500 euro zijn aangepast.
  • Dieselauto’s die worden vervangen door een elektrische auto of een auto op waterstof. Daarvoor is een ontheffing mogelijk totdat het voertuig is geleverd. De ontheffing is maximaal 1 jaar geldig.
  • Bestelauto’s die maar heel af en toe in de milieuzone komen. Daarvoor kan de eigenaar maximaal zes keer per jaar een dagontheffing aanvragen.
  • Langdurige ontheffing in bijzondere situaties.

Vanaf 2025 strengere eisen

Hou er alvast rekening mee dat gemeenten per 1 januari 2025 strengere eisen kunnen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 (gele milieuzone) of 5 (groene milieuzone) en hoger de milieuzone in. Ook kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 ‘nul emissiezones’ invoeren. Deze ‘nul emissiezones’ gelden voor vracht- en bestelauto’s. Een bestelauto mag deze zone alleen in als deze bestelauto elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot. Iets om aan te denken als je op het punt staat een nieuwe diesel te kopen.

Meer informatie: website gemeente Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur