Vakantie in Oostenrijk in de regio Hoogstiermarken

Luc Schaepkens

Op vakantie in Oostenrijk? Het land staat op het moment van schrijven op kleurcode geel. Vakantie in Oostenrijk kan dus weer. De regio Hoogstiermarken – Hochsteiermark – heeft veel te bieden.

Activiteit

Een kruidenwandeling bijvoorbeeld, of een culinaire fietstocht. Je kunt ook kiezen voor een wandelvakantie met een verblijf in berghutten. Ook is er keus uit tientallen fietsroutes en -trails, met je eigen of een gehuurde (elektrische) fiets of mountainbike. De Oostenrijkse regio Hoogstiermarken heeft de vakantieganger – die al veel te lang stil heeft moeten zitten – veel activiteiten te bieden. We zetten wat mogelijkheden voor je op een rij.

Hoogstiermarken oftewel Hochsteiermark.
Hoogstiermarken oftewel Hochsteiermark.

Vakantie in Oostenrijk: sportief genieten

Wat dacht je van een pelgrimswandeltocht naar het bedevaartsoord van Oostenrijk – de basiliek van Mariazell? Of een prachtige motortocht? Of beklim de rotswanden via ferrata of ga paragliden over de bergen. Je vindt hier ook volop magistrale vergezichten op bergketens. Bijkomend voordeel: de 1,5 meter afstand is hier vaak 150 meter afstand. Want deze vakantieregio is nog niet overspoeld door het massatoerisme. De regio Hoogstiermarken ligt ten zuiden van Wenen, tussen Semmering, Hochschwab en de Eisenerzer Alpen.

Nadere info vind je hier.

Culinaire fietstocht.
Culinaire fietstocht.

Regio Hoogstiermarken: van kruidenwandeling tot BergZeitReise

De berghellingen en bossen van Hoogstiermarken zijn – vanwege de bodemgesteldheid – een ideale voedingsbodem voor alpenbloemen, geneeskrachtige kruiden en aromatische planten. Ze worden gebruikt in vele gerechten en verwerkt in bak- of etherische oliën. Kruidenpedagoge Regina Müllner organiseert groepskruidenwandelingen voor toeristen op bijvoorbeeld 17, 18 en 24 juli en 24 september. Ze begeleidt ook toeristen op individuele basis. Contact via e-mail: pronegg.muellner.aon.at.

In deze regio zijn veel wandelroutes te vinden. Het langeafstandswandelpad ‘BergZeitreise’ is wel de moeder aller hikes in dit gebied. De tocht is 300 kilometer lang, verdeeld over 18 etappes. Je loopt langs pittoreske plaatsjes, weilanden en berghellingen. Gemiddeld loop je 18 dagen over deze tocht. Je kunt natuurlijk ook één of meer deeletappes lopen.

Dagtochten, fietsparadijs en biertje

Veertien nieuwe dagtochten waaronder mooie wandel-, fiets-, auto- en motortochten. Geschikt voor jong en oud en families met kleine kinderen. De routes zijn goed gemarkeerd. Onderweg bezienswaardigheden, uitzichtpunten en horecapunten. De tochten zijn te vinden op www.outdooractive.com. Veel fietspaden-en een moutainbikeroutenetwerk. Van makkelijke – waaronder de Mur en Mürztalradweg – tot en met de echte kuitenbijter: de Seebergradweg.

Al in de Middeleeuwen brouwden nonnen bier in de abdij van Göss. In 1860 kocht meesterbrouwer Max Kober het pand en begon er de Gösser brouwerij. Dit is niet alleen in Oostenrijk een zeer populair biertje. Het Gösseum in Leoben is het museum van het biermerk Gösser. Het geeft een schitterend en smakelijk kijkje in de geschiedenis van het merk. Ook het brouwproces en de ingrediënten komen voorbij. En als laatste komen de smaakpapillen aan bod in de proefruimte. Tussen april en oktober vinden er rondleidingen van ongeveer een uur plaats. Natuurlijk zit er een proeverij aan het einde. Meer informatie: www.goesser.at

Basiliek van Mariazell

Mariazell is een klein plaatsje, maar zeer bekend vanwege haar basiliek en het houten beeld van de Maagd Maria. Volgens de overlevering is met de bouw rond 1200 begonnen en in de 14e eeuw ontstond de kerk. In de 17e eeuw werd deze uitgebreid met twee fraaie torens. Meer informatie is te vinden op www.mariazell-info.at.

Vakantie in Oostenrijk is niet heel ver weg. Over de snelweg is het namelijk 1000 kilometer van Utrecht naar Leoben. Vergeet niet dat je voor Oostenrijk een tolvignet nodig hebt.

Weten waarom een vakantie in Oostenrijk een goed idee is? We geven je nog 11 goede redenen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur