Vakantie in Normandië, Frankrijk: 5x zien en doen

Marije Onderwaater

De regio Normandië in Frankrijk ligt aan de kust en is een walhalla voor de vakantieganger die graag wat tripjes onderneemt. Wij waren er afgelopen zomer en geven je vijf tips voor een vakantie in Normandië. Wat moet je echt zien en doen in deze regio?

Normandië

Een vakantie in Normandië Frankrijk stond al jarenlang op ons verlanglijstje. Maar ja, de horrorverhalen van vrienden die twee weken regen hadden of bittere kou leden, hielden ons steeds tegen. Wij houden van warme vakanties waarvoor je geen lange broek hoeft in te pakken. Alles veranderde toen wij in het coronajaar 2020 tóch op vakantie wilden met onze nieuwe Campooz Fat Freddy. Alleen wilden we vanwege de coronamaatregelen – die elk moment veranderden – niet te ver van huis zijn. En daar kwam Normandië om de hoek kijken. Als er ooit een moment was om te gaan, dan was het nu. Die gevreesde regen en kou hoopten we niet te ervaren, maar we waren allang blij dat we op vakantie konden. Normandië was net zo prachtig als we hadden verwacht. En het was voornamelijk mooi weer, al was die lange broek ’s avonds wel nodig. In willekeurige volgorde geef ik je vijf tips: wat moet je echt zien en doen in deze regio? Disclaimer: dit lijstje met tips voor een vakantie in Normandië is bij lange na niet compleet, maar wij hebben van deze bezienswaardigheden genoten.

Honfleur
De beroemde haven van Honfleur.
Honfleur
De beroemde haven van Honfleur.

1.Honfleur: fantastisch havenstadje

Ooit las ik ergens een artikel over Honfleur. Ik noteerde de plaats op mijn to visit-lijst en keek er jaren niet meer naar om. Totdat we nu écht naar op vakantie naar Normandië gingen. Honfleur werd onze eerste bestemming. Aan de rand van het stadje vond ik camping Le Phare, heel basic, maar een dikke aanrader. Vanaf de camping loop je in drie minuten naar het stadje. En oh boy, wat is Honfleur móói! Rond de ontzettend fotogenieke haven zijn talloze restaurantjes en terrasjes te vinden. Verder zijn er leuke winkels en oogverblindende straatjes met dito gevels. Het is dan ook niet gek dat Honfleur geldt als de bakermat van het impressionisme. Schilders als Monet kwamen er graag.

Honfleur ligt aan de monding van de Seine. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op de brug Pont de Normandie. Aan de overkant is het uitzicht iets minder fraai. Je kijkt namelijk op de industrie van Le Havre. Toch heeft dat ook wel wat. De vele schepen die voorbijkomen, zijn indrukwekkend. Aan het strand grenst een mooi groen park met een vlindertuin.

Kunstwerk ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen op Omaha Beach.
Kunstwerk ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen op Omaha Beach.

2.De invasiestranden van Normandië en de Amerikaanse begraafplaats

Normandië is onder meer beroemd vanwege de invasiestranden. Op 6 juni 1944 ging hier Operatie Overlord van start. Tienduizenden Amerikaanse, Britse en Canadese soldaten kwamen over het water aan in Normandië om een begin te maken met de bevrijding van Europa. De stranden waar ze aan land kwamen kregen codenamen: Sword Beach, Juno Beach, Utah Beach, Gold Beach en Omaha Beach. Wij besloten naar Omaha Beach te gaan en dat bleek een goede keuze.

Vlakbij het strand ligt Musee Memorial d’Omaha Beach. Hier vind je alles over de gebeurtenissen op D-Day, waarbij duizenden soldaten sneuvelden. Wij bekeken ook een korte film over Operatie Overlord. Ook onze kinderen (8 en 10 jaar) vonden het museum interessant. Het monument op het strand is indrukwekkend.
Vlakbij Omaha Beach, in Colleville-sur-Mer, vind je de Amerikaanse begraafplaats. De soldaten die bij de bevrijdingsoperatie sneuvelden, vonden hier hun laatste rustplaats. De begraafplaats is een bijzondere plek om te bezoeken. Al die witte kruizen maken echt indruk. Het uitzicht op zee is prachtig. Op de Normandy American Cemetery and Memorial is ook een bezoekerscentrum te vinden.

Het bunkermuseum is een bezoekje waard.
Het bunkermuseum is een bezoekje waard.

3.Bunkermuseum in Ouistreham

Ouistreham is minder schilderachtig dan andere plaatsen die wij tijdens onze vakantie in Normandië bekeken. Wel is hier een ontzettend langgerekt strand te vinden. Zeker de moeite van het bezoeken waard als je een Normandisch stranddagje wilt beleven. Aan het strand aten wij een prima burger bij brasserie l’Accostage.

Maar burgers, daar kwamen we niet voor naar Ouistreham. Ons ging het om Le Grand Bunker Musee du Mur de l’Atlantique. Deze bunker – met uitkijkpost over zee – was ten tijde van D-Day een commando- en controlepost van de Duitsers. Tegenwoordig is het een museum met allerlei kamers. Buiten kan je het originele landingsvoertuig PA30-31 (zie foto hierboven) bekijken. Steven Spielberg gebruikte het voor de opnames van de film Saving Private Ryan.

Deauville-strand-Normandië
Kleedhokjes van onder anderen Jack Nicholson op het strand van Deauville.
Deauville-strand-Normandië
Kleedhokjes van onder anderen Jack Nicholson op het strand van Deauville.

4.Mondaine badplaats: Deauville

Deauville is een mondaine badplaats die bekendstaat als de Rivièra van Parijs. Het is niet voor niets dat de wereldberoemde ontwerper Coco Chanel zich door Deauville liet inspireren. Ze opende hier zelfs haar eerste modeboetiek. Sinds jaar en dag is Deauville het decor van verschillende festivals, met als uitschieter het Festival du cinéma Américain de Deauville, dat hier al sinds 1975 jaarlijks plaatsvindt. Op het strand vind je badhokjes die de namen van filmsterren dragen, onder wie Janet Leigh en Jack Nicholson. Wil je aan het strand eten? Dat kan: er zijn diverse restaurants te vinden. Neem dan alleen wel even je portemonnee mee. Het strand is een plaatje om te zien, wat onder meer is te danken aan de kleurige strandtentjes en parasols.

In dit ‘Parijs aan de kust’ hebben zich allerlei modemerken gevestigd. Zo zijn er winkels te vinden van merken als Louis Vuitton, Ralph Lauren, Hermès, Sonia Rykiel en Sandro. Je vindt deze high-end modemerken in de Rue du Casino.

Een dino heet je welkom in Villers-sur-Mer.
Een dino heet je welkom in Villers-sur-Mer.

5.Villers-sur-Mer: schattig stadje

Bij toeval kwamen we tijdens onze laatste twee overnachtingen terecht in Villers-sur-Mer. Deze badplaats wist ons echt te verrassen. Het stadje heeft die mooie gebouwen en gevels die Normandië zo prachtig maken. Villers-sur-Mer is gezellig, met allerlei winkeltjes en terrassen en ligt aan de kust. Het strand is behoorlijk groot en vrij druk, maar niet té druk. Houd tijdens een vakantie in Normandië trouwens rekening met de getijden, die behoorlijk sterk zijn. Leuke bezienswaardigheid: op de boulevard is een klein openluchtzwembad te vinden, waar Franse kinderen tijdens ons bezoek zwemles kregen. Zo grappig! Villers-sur-Mer is ook een goede uitvalsbasis voor bezoekjes naar bijvoorbeeld Deauville en Trouville-sur-Mer.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…