Vakantie in Nederland: op de grens van Drenthe

Luc Schaepkens

We zijn op vakantie in Nederland. Na een weekje Friesland zakken we af naar de provincie Drenthe. Op camping De Drie Provinciën in Een-West (bij Bakkeveen) hebben we een mooi plekje aan een visvijver.

Van Harlingen in Friesland

We stonden op camping de Zeehoeve – naar Een-West in Drenthe is volgens Routenet.nl precies 71,7 kilometer. Vakantie in Nederland scheelt ook in de af te leggen kilometers. Op de eerstgenoemde camping moeten we voor 11.30 uur vertrekken en op de volgende mogen we na 12.00 uur aankomen. Past precies dus.

Ons plekje aan de visvijver op camping de Drie Provinciën.
Ons plekje aan de visvijver op camping de Drie Provinciën.

Camping De Drie Provinciën in Drenthe

We schreven eerder over camping De Drie Provinciën en toen viel hij ons al op. Mooie foto’s van plekken rond drie visvijvers. Rust en ruimte. We kiezen voor een plekje ‘met uitzicht’. Dat is aan het water met een visvijver tussen jou en de overburen. Kwakende kikkers, langslopende eenden, vissende buurmannen. Dat werk. Een plekje aan het water is overigens 3,50 euro duurder dan een plekje in de tweede rij of op het stuk van de camping zonder visvijver. Peanuts voor zo’n mooi uitzicht. Volgens de plattegrond telt de camping 143 plekken. Campers zijn alleen welkom op het voorste deel van de camping.

Onze plek is ruim, met een stukje grind. De caravan moet achter dat grind staan, met de deur zo dat de voortent precies het grind zou bedekken. Als we die zouden hebben. Bij ons valt het stukje precies onder onze etuiluifel. De auto moet aan de kant van de dissel staan. En wel ‘zo dicht mogelijk bij de dissel’, aldus de folder in de informatiemap die we bij aankomst krijgen. Gevolg is dat de hele rij op precies dezelfde manier rond de vijver staat. Dat geeft een rustig beeld. En we zien nergens kale plekken het gras. Niks mis mee, al heeft het bijna iets Duits.

Wandelen, fietsen en meer

Wandelen en fietsen doe je hier desgewenst ook in drie provincies. Tegenover de camping ligt wandelgebied het Mandeveld. Bij het restaurant ligt een map met tien fietsroutes klaar. Grotere steden in de buurt zijn Groningen, Drachten en Assen. Wij bezoeken een van onze eerdere tips: de Noordkaap in Groningen. Het is even zoeken en je moet goed uitkijken voor alle schapenpoep, maar je kunt er prima uitwaaien. En de Noordkaap bezoeken tijdens je vakantie Nederland, dat moet je gewoon doen als je toch in de buurt bent.

Ook gaan we langs bij onze vriend Roderick van bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen. We krijgen er een rondleiding en slaan een proefpakket in voor als we weer thuis zijn. Bij de camping is een restaurant. Ze doen er niet aan afhaalmaaltijden. Zelfs geen verse broodjes in de ochtend. Dat valt ons toch een beetje tegen voor een camping die – zoals ze terecht trots vermelden – zo’n beetje elk jaar een nominatie krijgt voor Camping van het Jaar. We rijden naar Leek en eten bij Grand Pizzeria Ristorante heerlijk Italiaans. In Bakkeveen zit Plaza de Kolk, een prima snackbar waar je kunt eten op het terras. Wij zijn er meerdere keren geweest. Boodschappen doe je in Haulerwijk op 2,5 kilometer. Op 10 kilometer liggen Leek en Roden met de Jumbo, AH, Aldi en Lidl.

Op bezoek bij Maallust.
Op bezoek bij Maallust.

Kampeerhal Roden

Dit is – op een eerder weekendje weg na – onze eerste vakantie met onze nieuwe tweedehands Kip caravan. En dan mis je dus het een en ander. Kampeerhal Roden – voorheen de Vrijbuiter in Roden – komt dan prima van pas. Een afwasteil, opvouwbare emmer, opvouwkratjes, citronellakaarsen, een gasslang – daar gingen we voor – om buiten te kunnen koken, en een Sunblocker voor aan de luifel; ze hebben het er allemaal. Op de terugweg genieten we van huisgemaakt appelgebak met slagroom en koffie op het terras. Het is tenslotte vakantie.

Oké, ook deze week was – op drie warme dagen na – vrij nat. Dat kun je treffen op je vakantie in Nederland. ’s Avonds buitenzitten zat er net niet in, te fris. Maar ach, je maakt van je telefoon een hotspot en hebt Netflix. Of je doet weer eens een ouderwets potje kaarten of Yahtzee.

Wandelen in de omgeving.
Wandelen in de omgeving.

Volgende keer weer zon?

We hebben ons prima vermaakt. Al is het idee om in september toch echt de zon op te zoeken. Kijken hoe de wereld er dan uitziet qua kleuren en reisadviezen. Want dat is momenteel nogal veranderlijk. We keep you posted.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur