Vakantie in Nederland: heerlijk weekje Friesland

Luc Schaepkens

Als je een hele serie schrijft over vakantie in Nederland kun je zelf natuurlijk niet achterblijven. We staan in Friesland, op camping de Zeehoeve bij Harlingen.

Vakantie in Nederland

We zullen het niet mooier maken dan het is. We tikken dit stukje op vrijdagochtend en het regent. Ook dat hoort bij vakantie in Nederland. Voordelen heeft dat ook. Ik heb mijn tweede boek inmiddels voor de helft uitgelezen. Heerlijk, want thuis kan ik amper nog de rust vinden om te lezen. En we zijn blij met ons maatje grotere Kip caravan. We hebben gelukkig ook binnen de ruimte. Maar vanmiddag komt het zonnetje, zeker weten.

Heel veel schaapjes in Friesland.
Heel veel schaapjes in Friesland.

Vakantie Nederland: fietsen

Camping de Zeehoeve is verdeeld in een aantal kampeervelden. Die zijn lekker ruim; je kijkt niet bij de overburen naar binnen. Je zou per veld nog wel wat extra plekken kunnen maken, maar daar kiest men blijkbaar niet voor. Vooraan zijn er twee rijen voor campers. Daar is het iets krapper en sta je wat dichter bij elkaar. Er is ook een tentenveld. Hier zien we tenten en fietsen. Er staan ook picknicktafels waarvan dankbaar gebruik wordt gemaakt. Ook is er een behoorlijke speelplaats met springkussen voor de kids. Rondom en over de camping – die langs de Elfstedenroute ligt – is water.

Fiets je de camping af, dan sta je binnen vijf minuten in het centrum van Harlingen. Hier een gezellige winkelstraat, en de nodige terrasjes en restaurants. We genieten van een stukje appelgebak op het terras van ‘Eigentijds’. ’s Avonds eten we bij Oase een heerlijke pizza Calzone en de Pasta Della Chef. En zo krijg je – ondanks de regen af en toe – echt wel het vakantiegevoel tijdens je vakantie in Nederland. De camping heeft overigens ook een restaurant. We zijn er niet gaan eten, maar hebben wel de nodige keren wat afgehaald. Smaakte prima. Heerlijk fietsen door het Friese vlakke land. Met de Fietsknooppunten verdwaal je nooit. Langs koeien, door Franeker, slootjes volgen. Kortom lekker uitwaaien.

Ruime kampeervelden op camping de Zeehoeve bij Harlingen.
Ruime kampeervelden op camping de Zeehoeve bij Harlingen.

Regen toch nog spelbreker

Ondanks dat we de regen hebben ingecalculeerd, is hij toch een spelbreker gebleken. Dan denk je als ouder koppel alles prima op orde te hebben. Een hele fijne fietsendrager op de dissel – de Enduro BC260 – gemonteerd. Twee elektrische fietsen mee. Regenjas en capes. Accu’s, opladers, sloten, fietstassen allemaal aan gedacht. We zijn nog net geen ANWB-koppel met hetzelfde regenjack inclusief fluoriserende streep op de rug.

En dan blijkt dat een van onze elektrische fietsen – van een gerenomeerd Hollands merk nog wel – een fikse nachtelijke regenbui niet aan kan. Vocht in het display op het stuur. Hij doet het even, dan weer niet. Niet meer in een andere stand te zetten. We hadden – zo schiet ons te laat te binnen – gelezen dat ze gevoelig kunnen zijn voor regen. Maar dit is toch wel een teleurstelling. Een Hollandse fiets die niet tegen de regen kan. Na de vakantie in Nederland richting fietsenmaker dan maar.

Ons mobiele vakantiepaleisje.
Ons mobiele vakantiepaleisje.

Na Friesland doen we Drenthe

Van de tips die we eerder gaven over Friesland pikken we die van de leukste winkelstraat van ons land nog even mee. Die willen we – desnoods met paraplu – zelf gezien hebben. Dus vanmiddag op naar Leeuwarden. En voor vanavond staat de strandtent op de planning. Over de weg die langs de camping loopt en dan de dijk oversteken. Dan zo’n honderd meter naar rechts lopen voor een strandje met een strandtent. Daar moet je natuurlijk zijn geweest.

Volg als wandelaar of fietser de dijk via het wandel- en fietspad en begin met schaapjes tellen. Je zult ongetwijfeld de tel kwijtraken. Camping de Zeehoeve is een ACSI-camping. We hadden toch maar gereserveerd in deze vreemde kampeertijden. Al was dat achteraf niet nodig geweest. We betalen iets meer dan 17 euro per nacht. Morgen verkassen we naar Drenthe. We hebben nog een weekje vakantie in Nederland voor de boeg.

Wandelen of fietsen langs de Waddenzee.
Wandelen of fietsen langs de Waddenzee.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur