Vakantie in het noorden van Bretagne, Frankrijk: 5x zien en doen

Marije Onderwaater

De coronazomer van 2020 gebruikten wij om twee regio’s van onze vakantieverlanglijst af te strepen: Normandië en Bretagne. Althans, we dáchten dat we ze konden afvinken. Boy, were we wrong! Beide regio’s hebben zoveel te bieden dat we er nog lang niet zijn uitgekeken. Gelukkig hebben we in Bretagne wel al veel moois gezien. Daarom hierbij in willekeurige volgorde vijf tips voor een vakantie in het noorden van Bretagne. En ik zeg het nu alvast: er staat één tip bij die eigenlijk in Normandië ligt…

Fantastisch zeezicht in Saint-Malo

Onze vakantie in Bretagne hebben we in de eerste plaats om Saint-Malo heen gepland. Hier wilden we zéker eens naartoe. Vanaf onze camping waren we er gelukkig zo. Op een warme dag was het zover: we parkeerden onze auto in een van de ondergrondse garages en liepen door de stadspoorten Saint-Malo in.

Gezellige straatjes in Saint-Malo.
Gezellige straatjes in Saint-Malo.

Straat van Saint-Malo

Ook buiten de stadspoorten is Saint-Malo trouwens de moeite waard: in de haven liggen oude zeilschepen waar je ook een kijkje op kunt nemen (wat wij trouwens niet hebben gedaan). Saint-Malo heeft leuke winkeltjes en heel veel horecagelegenheden. Wij genoten op een terras van koffie en Frans gebak. Daarna was het tijd voor de echte traktatie van ons bezoek: het uitzicht over zee. Vanaf de vestingwallen heb je een prachtig uitzicht op zee, met onder je het strand en op het water de vele zeilschepen. Wij konden daar echt naar blijven kijken. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Dit uitzicht ????
Dit uitzicht ????

Mondaine kustplaats: Dinard

Dinard mochten we niet missen, zo lazen we overal. En dat klopt echt helemaal. We hebben onze ogen uitgekeken in deze mondaine kustplaats. Alles was er zó mooi! Vooral het kustpad dat boven het strand loopt. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op Saint-Malo. Kijk ook vooral even omhoog, waar je de meest fantastische huizen ziet staan. Ook hier op het strand weer kleedhokjes met namen van beroemde acteurs en schattige blauw-wit gestreepte strandtentjes.

Kijk die ontzettend leuke strandtentjes!
Kijk die ontzettend leuke strandtentjes!

Ervaring

Op de dag van ons bezoek was het mooi weer. Dan ziet alles er helemaal mooi uit! Wij parkeerden trouwens vlakbij het strand in een parkeergarage en dat ging prima. Van de parkeergarage naar het strand liepen we door een leuk winkelstraatje waar we een kijkje namen in een winkeltje met leuke woonaccessoires: Deco & Joy. Voor onze beide boys kochten we hier een leuke lamp. Bij brasserie Le Glacier (aan het strand) hebben we geluncht en dronk ik cider uit een kopje. Ga je naar het noorden van Bretagne, neem dan zeker een kijkje in Dinard. Hopelijk vind je het net zo mooi als wij het vonden!

Cider uit een kopje (en check mijn ‘grappige’ vriend). 😉
Cider uit een kopje (en check mijn ‘grappige’ vriend). 😉
Ben je in Dinard, loop dan zeker boven langs het strand.
Ben je in Dinard, loop dan zeker boven langs het strand.

Middeleeuws plaatsje: Dinan

Dinan stond ook op ons ‘vakantie in Bretagne’-lijstje. Gelukkig maar, want een bezoek aan deze middeleeuwse stad is echt de moeite waard. Wij hebben vooral wat door de oude straatjes gedwaald, de oude gevels bekeken en uiteindelijk ergens bij een barretje ‘geluncht’ – in hoeverre je een soort borrelplank een lunch kan noemen – met fromagecharcuterie en vers brood dat echt óntzettend lekker was. Oh ja, et avec un bière, naturellement. Na die lunch was het tijd voor de echte attractie van dit stadje: het kasteel van Dinan. Dit château stamt uit de veertiende eeuw en is zeker leuk om te bekijken. Niet in de laatste plaats vanwege het uitzicht op Dinan en op de stadswallen. Voor een familieticket (twee volwassen en twee kinderen onder de 18 jaar) betaalden we 18,50 euro.

Onze boys bovenop het kasteel van Dinan.
Onze boys bovenop het kasteel van Dinan.

Mont Saint-Michel en de abdij

Ja, dit is dus degene die eigenlijk niet in het rijtje thuishoort, want Mont Saint-Michel ligt in Normandië. Maar voor ons was een bezoekje vanaf onze Bretonse camping Le P’tit Bois (lees hier de review over deze fijne camping) beter te doen dan vanaf onze camping in Normandië. Anyway, als er iets niet mocht ontbreken tijdens onze vakantie in het noorden van Bretagne, was het een bezoek aan Mont Saint-Michel wel. Als kind ben ik er ooit geweest (weet ik niets meer van) en nu stond het alweer jaren op ons lijstje. En Mont Saint-Michel stelde niet teleur. Dit bebouwde eilandje staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wij kochten vooraf online kaartjes voor een bezoek aan de abdij. Dat deden we via deze website, waar we een tijdsblok moesten invoeren.

De abdij van Mont Saint-Michel mag je echt niet missen.
De abdij van Mont Saint-Michel mag je echt niet missen.

Route

Vanaf de parkeerplaats gaat er een pendelbus naar het eiland. Wij kozen ervoor om te gaan lopen. Dat is 45 minuten, maar was (ook voor de jongens) goed te doen. Zoals verwacht was het druk in Mont Saint-Michel, al hoorden we dat er buiten coronatijd nog meer mensen zijn. Omdat de straatjes nogal nauw zijn en dat in coronatijd niet echt prettig aanvoelt, hebben wij ons vooral geconcentreerd op de abdij. Daar was het vrij rustig en hadden we alle ruimte om te kijken. Ook hier weer prachtige uitzichten! Terug liepen we weer drie kwartier naar de auto, maar dat bleek opnieuw geen probleem.

Mont Saint-Michel is zo indrukwekkend!
Mont Saint-Michel is zo indrukwekkend!

Vakantie in Bretagne: nog veel meer te zien

Oké, deze vijfde is niet echt een concrete tip. Wij kwamen namelijk echt tijd tekort in Bretagne. Trek dan ook genoeg tijd uit voor je vakantie in het noorden van Bretagne. Zeker als je ook nog af en toe voor de tent wil chillen. En dan hebben we het zuiden van deze regio nog niet eens gehad! In het noorden staat Fort La Latte nog op ons verlanglijstje. Dit fort ligt vlakbij Cap-Fréhel en willen we zeker nog eens bezoeken. Mijn Love2camp-vriendin Martine gaat deze zomer naar Bretagne, dan komt er ongetwijfeld een setje met nieuwe tips!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…