Turkse Carpento: de compacte caravan als eyecatcher

Luc Schaepkens

Hij is anders, fris en modern. Een leuke opvallende verschijning. De kleine Carpento – een compacte caravan in drie maten – komt uit Turkije. Hij is helaas hier nog niet te koop.

Carpento: de compacte caravan die opvalt

Deze compacte caravan lijkt in de verte een beetje op de kleine Basecamp Airstream. Dat komt vooral door het in het oog springende raam aan de voorkant. Dat is donker getint en loopt aan beide kanten van de caravan door in de zijkant. Het loopt de hoek om zogezegd. En dat ziet er goed uit. In tegenstelling tot de kleine Airstream heeft de Carpento de deur gewoon aan de zijkant. In de achterkant een klein raam en een luik. Daarachter een handige opbergplek voor buitenspullen. Voorin zien we een knus zithoekje. Hier heb je rondom uitzicht, dankzij het opvallende raam. Door de afgeronde hoeken van de bankjes (foto onder deze tekst) moeten we hier weer denken aan een Eriba. De Carpento caravan heeft daarmee best een flinke portie cult in zijn ontwerp. Je hoeft je voor dat soort gelijkenissen als compacte caravan zeker niet te schamen.

De zithoek met gezellige led-verlichting.
De zithoek met gezellige led-verlichting.

In drie maten

De Carpento caravan is er in drie maten. De kleinste is de 310 (foto boven het artikel). Hij weegt leeg slechts 540 kilo. De opbouw is 3,10 meter lang. Tellen we de dissel mee, dan haalt hij net de 4,20 meter. Er zijn twee slaapplaatsen. Het grote tweepersoonsbed – gemaakt van de zithoek voorin – meet 1,30 bij 1,90 meter. Het keukenblok staat tegen de achterwand. Tegenover de deur de badkamer met toilet en douche. Deze compacte caravan is met elke auto te trekken. De 360 is een maatje groter en 40 kilo zwaarder. De opbouw meet 3,60 meter, met dissel 4,70 meter.

In dit model staat er een stapelbed tegen de achterwand. Daardoor zijn er vier slaapplaatsen. In het midden de badkamer met daar tegenover het keukenblok. De grootste Carpento caravan meet 5,20 meter met dissel. Hij heeft zowel voor als achter een zithoek. Hiervan is aan beide kanten een tweepersoonsbed te maken.

Garageluik aan de achterkant.
Garageluik aan de achterkant.
Badkamer met wastafel en porta-potti.
Badkamer met wastafel en porta-potti.

Van industrieel design naar caravan

De oprichter en ontwerper van de Carpento caravan heet Faruk Nurcan. Hij werd geboren in 1966 en ging naar de Mimar Sinan Fine Arts University. Daar volgde hij de richting industrieel design. De liefde voor reizen en natuur brachten hem bij kamperen. En daaruit werd – na een lange reis door zeven landen – deze eyecatcher geboren. Twee jaar onderzoek en een jaar ontwikkelen gingen eraan vooraf. Er zitten 30 jaar aan ervaring in. Behalve in Istanbul is er ook een dealer in Zwitserland. Meer informatie over de compacte caravan Carpento lees je op onderstaande site.

Het stapelbed in de 360.
Het stapelbed in de 360.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur