Top Trails in Duitsland: Meerdaagse wandelingen van camping naar camping

Martine van Kuler

Tentje en slaapzak inpakken, rugzak op, wandelschoenen aan en gáán! Hou jij van wandelen, van kamperen én van Duitsland? Dan is een trektocht van Top Trails misschien wel wat voor jou. Er zijn verschillende meerdaagse wandelingen van camping naar camping. Campingtrend zet er een paar voor je op een rijtje.

Trektocht Duitsland

Duitsland is een groot en divers land. Eerder schreven we al over onder meer de HarzRheinhessen en het Zwarte Woud. Voor mensen die het land wandelend willen ontdekken heeft Top Trails of Germany een aantal meerdaagse trektochten samengesteld. Door verschillende regio’s, maar allemaal over de mooiste paden die het land rijk is. Er zijn in totaal dertien routes. Je vindt ze op de website van Top Trails of Germany. Elke trektocht bestaat uit meerdere etappes. Je kunt ze natuurlijk allemaal lopen, maar als je dat een beetje te veel van het goede vindt, dan kun je er prima een paar uitpikken. Deze drie hieronder bijvoorbeeld. Wandel van camping naar camping en ontdek al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

Het kasteel in Bad Iburg.
Het kasteel in Bad Iburg.

Top Trail Hermannshöhen

Deze route start in Rheine en eindigt na dertien etappes van in totaal 226 kilometer in Marsberg. Liever geen dertien dagen aan de wandel? Begin dan eens met drie. De eerste etappe door het vlakke Münsterland is een mooie warming-up voor de kuitenbijtertjes die volgen. De tweede etappe is namelijk al een beetje klimmen. Bij Hörstel gaat het omhoog, de bergkam op. Onderweg wandel je langs indrukwekkende rotsformaties. Eindpunt is het pittoreske Tecklenburg. Rust lekker uit op de camping en vervolg je trektocht de volgende dag naar Bad Iburg. Steeds weer zijn er geweldige uitzichten over het Münsterland. Het einddoel van de etappe in het Kneipp-kuuroord Bad Iburg is het indrukwekkende kasteel, dat je als eerste ziet als je de plaats bereikt.

Geniet van de zonsondergang vanaf Top Trail Rothaarsteig. (© Rothaarsteigverein e.V. – Klaus Peter Kappest.)
Geniet van de zonsondergang vanaf Top Trail Rothaarsteig. (© Rothaarsteigverein e.V. – Klaus Peter Kappest.)

Top Trail Rothaarsteig

Deze wandeltocht in Duitsland voert door het Sauerland. Met acht etappes en een totale afstand van 154 kilometer is de Top Trail Rothaarsteig flink korter dan de Hermannshöhen. Toch te ver? Begin dan eens met de eerste twee etappes. Startpunt van de trekking is de oude Hanzestad Brilon. Over verschillende bergtoppen loop je naar Willingen. Onderweg kom je onder meer langs de imposante rotsformatie Bruchhauser Steine. De tweede etappe loopt van Willingen naar Winterberg, ongetwijfeld bekend bij sneeuwliefhebbers. Je wandelt onder meer langs de Richtplatz, waar vroeger misdadigers werden terechtgesteld. Over een bergkam kom je bij een groot heidegebied met een klein stukje veen. De beklimming van de Clemensberg (839 meter) is zeker de moeite waard. Omdat dit een van de weinige kale bergtoppen in het Sauerland is, heb je een mooi weids uitzicht. Langs de bron van de Ruhr, de rivier waaraan het Ruhrgebied haar naam dankt, loop je verder richting Winterberg.

Uitzicht vanaf Burg Rosenstein op de Albsteig. (© Schwäbische Alb Tourismus)
Uitzicht vanaf Burg Rosenstein op de Albsteig. (© Schwäbische Alb Tourismus)

Top Trail Albsteig

Deze wandeling van Top Trails is voor geoefende wandelaars. De totale route is 350 kilometer, verdeeld over vijftien etappes. Wil je er een paar uitpikken? Dan tippen we de vijfde en de zesde. Een klein tweedaagse wandelavontuur in Zuid-Duitsland, want je vindt er uitkijkpunten, grotten en een ruïne. Het startpunt is het station in Unterkochen. Onderweg kun je even uitblazen in de Biergarten bij uitkijktoren Aalbäumle. Vervolgens loop je door het natuurreservaat Wieherwiese naar camping Hirtenteich waar je je tent kunt opzetten. De volgende dag wandel je tot aan uitkijkpunt Sedelfelsen, waar je zeker de gigantische grot Große Scheuer moet verkennen. Na de ruïne van Burg Rosenstein gaat het bergaf naar het eindpunt van de etappe in Heubach.

Wandeltocht in Duitsland

Wil jij een wandeltocht in Duitsland maken, maar zit er niets van je gading bij? Ga dan naar de website van Top Trails of Germany. Je vindt hier meer tips voor een paar meerdaagse wandelvakanties met verblijf op een camping.

Heb jij zelf nog een goede tip voor een wandeltocht in Duitsland? Deel jouw eigen Top Trail dan vooral!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!