Tolvignet Oostenrijk 2021 is iets duurder geworden

Luc Schaepkens

Voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië is een tolvignet nodig. De tolvignetten 2021 zijn vanaf nu verkrijgbaar. Oostenrijk is iets duurder geworden.

Tolvignet Oosternrijk 2021

Wie in Oostenrijk op de snelweg wil rijden, heeft een tolvignet nodig. Het tolvignet van 2020 is geldig tot uiterlijk 31 januari 2021. De nieuwe tolvignetten 2021 zijn vanaf nu te koop. Oostenrijk maakt zijn vignet iets duurder. Het jaarvignet gaat met 1,40 euro omhoog naar 92,50 euro. Het tolvignet Oostenrijk voor twee maanden gaat 40 cent meer kosten en komt uit op 27,80 euro. Het tolvignet van tien dagen gaat 9,50 euro kosten en is daarmee 10 cent duurder. Ook de vignetten voor motorrijders stijgen in prijs. De nieuwe prijzen zijn respectievelijk 36,70 (een jaar), 13,90 (twee maanden) en 5,50 euro (tien dagen).

Digitaal vignet

Oostenrijk kent ook een digitaal tolvignet. Niet meer plakken, al moet je de reis wel vooraf plannen. Omdat de consument het recht heeft om zich binnen twee weken na aankoop van het vignet te bedenken en de post er drie dagen over doet, gaat een digitaal vignet pas achttien dagen na aankoop in. Koop je het digitaal tolvignet bij een ADAC-winkel, dan vervalt deze bedenktijd. Lees hier hoe je het vignet kunt aanvragen.

Extra betalen

Los van het tolvignet kent Oostenrijk een aantal wegen en tunnels waar je extra voor moet betalen. Het gaat hierbij om de Brenner-, Tauern- en Pyhrsnelweg. En de Arlberg- en Karawankentunnel. Ook hiervoor kun je digitaal betalen, waardoor je kunt doorrijden zonder te stoppen.

Ook zijn er wegen waarvoor per 15 december 2019 geen tol meer wordt geheven. Dat zijn:

  • Inntalautobahn A12 (grens Kufstein knooppunt Kufstein-Süd)
  • Westautobahn A1 (grens Walserberg knooppunt Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (grens Hörbranz knooppunt Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26 en Mühlkreisautobahn A7 (omleiding)

Zwitserland

Zwitserland kent maar één vignet: het jaarvignet. De prijs blijft met 40 Zwitserse franken gelijk. Omdat de frank is gestegen ten opzichte van de euro, is het nieuwe 2021-vignet toch 0,50 euro duurder geworden. Het kost nu 38,50 euro. Let op: in tegenstelling tot in Oostenrijk heb je voor Zwitserland een extra tolvignet nodig voor een aanhanger of caravan.

Een vignet voor Oostenrijk of Zwitserland kun je online bestellen via de site van de ANWB.

Slovenië

De prijzen van tolvignetten 2021 zijn wederom niet gestegen. Voor een jaarvignet betaal je 110 euro. Een maandvignet kost 30 euro. Een vignet dat zeven dagen geldig is, kost 15 euro.

Boven de 3500 kilo

Is je camper zwaarder dan 3500 kilo? Dan betaal je op een andere manier tol. Je hebt dan in Oostenrijk een zogenaamde Go Box nodig. Hoe dat werkt laten we zien in onze video.

Voor Zwitserland moeten voertuigen boven de 3500 kilo – dus ook zware campers – Schwerverkehrsabgabe (PSVA) betalen. Hiervoor dien je je te melden bij het douanekantoor. Bij niet bemande overgangen staan borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de verblijfsduur. Zie voor meer informatie ezv.admin.ch (zoek op ‘Schwerverkehrsabgabe’).

Zie je Slovenië als vakantiebestemming wel zitten? Lees dan ook ons artikel over Bohinj.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur