Vignetten Oostenrijk

Tol in Oostenrijk: slecht nieuws voor campers

Marije Onderwaater

Heb je een vakantie naar Oostenrijk op de planning staan of rij je er doorheen op weg naar een andere bestemming? Let dan even goed op, want per 1 december 2023 is de tolheffing in Oostenrijk gewijzigd. En dat pakt slecht uit voor de meeste campers.

Nieuw: dagvignet

We beginnen met het goede nieuws. De grote verandering voor vignetjaar 2024, dat dus al op 1 december 2023 is ingegaan, is de invoering van een dagvignet. Op Campingtrend schreven we er al eerder over, dat kan je hier lezen. Het nieuwe dagvignet kost 8,60 euro is één kalenderdag geldig op autowegen en autosnelwegen in Oostenrijk. Handig wanneer je slechts door het land rijdt op weg naar een andere bestemming. Het dagvignet is alleen online te koop bij de ASFiNAG (Autobahn and Schnellstraßen-Finanz-Aktiengesellschaft) of verkooppartners daarvan. De ASFiNAG is in Oostenrijk verantwoordelijk voor het operationele beheer van snelwegen en S-wagen en dus ook voor het innen van tol.

Op de eigen website legt de ASFiNAG hoe het zit met de geldigheid van een vignet:

  • Aankoop voor direct gebruik: U koopt een digitaal dagenvignet op 10 juli om 15.07 uur, dan is dit van 15.07 uur tot 23.59 uur geldig.
  • Aankoop voor later gebruik: U koopt een digitaal dagenvignet op 10 juli voor 15 juli, dan is dit op 15 juli van 0.00 uur tot 23.59 uur geldig.
Dagvignet Oostenrijk
Dagvignet Oostenrijk

Campers: technisch toelaatbare maximummassa

Het nieuwe vignetjaar begint minder goed voor veel camperaars. Een andere verandering voor 2024 betreft namelijk zware voertuigen. Om te bepalen of zij een vignet of een GO-Box – een tolkastje in plaats van een sticker – nodig hebben, werd voorheen het maximaal totaalgewicht gebruikt dat wordt vermeld op het kenteken van de camper. Voor vignetjaar 2024 is dit gewijzigd in de technisch toelaatbare maximummassa. Daarbij blijft de grenswaarde van 3500 kilogram gelijk.

Dit zegt de ASFiNAG erover:

  • Voertuigen tot en met 3,5 t (technisch toelaatbare maximummassa) zijn, net als voorheen, vignetplichtig.
  • Voertuigen boven 3,5 t (technisch toelaatbare maximummassa) met eerste goedkeuring vóór 1-12-2023 zijn vignetplichtig.
  • Voertuigen boven 3,5 t (technisch toelaatbare maximummassa) met eerste goedkeuring vanaf 1-12-2023 hebben een GO-Box nodig.

Dit pakt slecht uit voor veel bezitters – of huurders – van campers. De meeste campers hebben een technisch toelaatbare maximummassa van 3650 kilogram of meer, wat betekent dat zij nu een GO-Box nodig hebben en per gereden kilometer gaan betalen, terwijl zij met het maximaal totaalgewicht dat op het kentekenbewijs staat tot dit jaar nog genoeg hadden aan een vignet.

Over de GO-BOX lees je meer in deze Q&A met Jos en DW.

Tol Oostenrijk
Tol Oostenrijk

Nieuwe vignetprijzen 2024

Voor het nieuwe jaar zijn de vignetprijzen enigszins gewijzigd. De prijs van een tiendagenvignet gaat iets omhoog en het vignet voor twee maanden is juist iets goedkoper. De kosten voor een jaarvignet blijven gelijk.

Dagvignet: 8,60 euro
Tiendagenvignet: 11,50 euro (was 9,90 euro)
Tweemaandenvignet: 28,90 euro (was 29 euro)
Jaarvignet: 96,40

Digitaal vignet
Het is ook mogelijk om een digitaal vignet voor Oostenrijk te kopen. Houd er dan wel rekening mee dat je het tweemaandenvignet en het jaarvignet pas achttien dagen na aankoop kunt gebruiken.

File Oostenrijk
File Oostenrijk

Tolvignet Oostenrijk kopen

Heb je een tolvignet nodig of wil je meer weten over vignetten in Oostenrijk? Kijk dan op de site van ASFiNAG via onderstaande button. In Nederland kun je ook bij de ANWB terecht voor een vignet.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…