‘s-Hertogenbosch

Toerist in eigen land: 5x zien en doen in Noord-Brabant

Martine van Kuler

Kamperen in eigen land is nog steeds populair. Met recht, want Nederland heeft prachtige plekjes. In de provincie Noord-Brabant alleen al zijn tal van leuke uitstapjes te maken. Deze vijf mag je als toerist in Noord-Brabant niet missen.

‘s-Hertogenbosch

Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in ’s-Hertogenbosch. De bekendste bezienswaardigheid in de stad is de imposante Sint-Janskathedraal, die is gebouwd tussen 1380 en 1520. Durf je het aan om de 218 treden in de toren te beklimmen? Boven wacht je een prachtig uitzicht over Den Bosch. Slenter over de geplaveide straatjes in het centrum, pak een terrasje in het bruisende Uilenburg, bewonder de middeleeuwse stadsmuren en maak een ontspannen rondvaart over de Binnendieze, die dwars door de stad stroomt. En vergeet niet om tussendoor te genieten van een Bossche bol.

De Efteling

Het grootste pretpark van Nederland is leuk voor jong en oud. In de Efteling betreed je een wereld vol wonderen. Van betoverende attracties zoals Symbolica en Droomvlucht tot razendsnelle achtbanen als de Baron. Zelfs als je liever met beide benen op de grond blijft staan is een bezoek aan de Efteling leuk. Slenter door het Sprookjesbos, ontmoet elfjes en reuzen en bezoek de parkshows. Kortom, geniet van de betoverende ambiance die dit park zo uniek maakt.

biesbosch
Ontdek de Biesbosch vanaf het water.
biesbosch
Ontdek de Biesbosch vanaf het water.

Nationaal Park De Biesbosch

Ontsnap aan de drukte van de stad en verken de serene schoonheid van Nationaal Park De Biesbosch. Dit uitgestrekte natuurgebied, en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er leven talrijke watervogels, bevers en andere bijzondere dieren. Trek je wandelschoenen aan of pak de fiets en verken dit bijzondere natuurgebied. Liever het water op? Huur een kano of fluisterboot en peddel door het doolhof van waterwegen.

van Gogh route
Liefhebber van Van Gogh? Ontdek meer over zijn leven tijdens de Van Gogh-fietsroute.
van Gogh route
Liefhebber van Van Gogh? Ontdek meer over zijn leven tijdens de Van Gogh-fietsroute.

Vincent van Gogh

In Noord-Brabant groeide Vincent van Gogh uit tot de meesterschilder van weleer. De Van Gogh Fietsroute leidt je langs de plekken en landschappen die herinneren aan zijn tijd in de provincie. Van zijn geboortehuis in Zundert tot aan zijn originele kunstwerken in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Sla ook zeker Nuenen niet over, het dorpje waar Van Gogh vanaf december 1883 twee jaar woonde en een kwart van zijn totale oeuvre maakte. Bezoek het Van Gogh Village Museum en het Van Goghkerkje, waar zijn vader als predikant werkte. Wandel langs de verschillende locaties die Van Gogh inspireerden, zoals het standbeeld van de Aardappeleters en de Collse Watermolen.

Eindhoven
Eindhoven, de stad van Philips, Dutch design en lichtkunst.
Eindhoven
Eindhoven, de stad van Philips, Dutch design en lichtkunst.

Eindhoven

Eindhoven is de stad van Philips, Dutch design en lichtkunst, maar ook van leuke winkels en bourgondisch genieten. In het Philips Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van het gelijknamige elektronicabedrijf. Verken ook Strijp-S, een voormalig Philips-terrein dat is omgetoverd tot een bruisend centrum voor kunst, cultuur en technologie. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is het Van Abbemuseum een aanrader. De grote collectie bevat werken van onder anderen Marlene Dumas, John Körmeling, Marc Chagall, Piet Mondriaan en Pablo Picasso.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!