Fiets en Wandelbeurs 2024

Voor in de agenda: Fiets en Wandelbeurs 2024 Utrecht

Marije Onderwaater

Wandelen en fietsen zijn voor velen onlosmakelijk verbonden met een geslaagde kampeervakantie. Voor kampeerders is de Fiets en Wandelbeurs 2024 in Utrecht dan ook een aanrader. Van 23 tot en met 25 februari staat de Jaarbeurs Utrecht helemaal in het teken van de mooiste fiets- en wandeltochten. Het themaland is Polen.

Polen als themaland

Duitsland was vorig jaar het thema van deze outdoorbeurs. Dit jaar is gekozen voor Polen, het vakantieland waar wij je in dit artikel al over tipten. Polen is nog niet ontdekt door de massa, en dat terwijl het actieve vakantiegangers zoveel te bieden heeft: 23 nationale parken, wilde dieren en een ongekend aantal meren, maar ook stranden en steden. Bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs 2024 in Utrecht lopen beslist warm voor de wandelroute naar de top van de 2499 meter hoge Rysyberg, onderdeel van het Tatragebergte op de grens van Polen en Slowakije.

Polen Zaal

Zaal 3 van de Jaarbeurs Utrecht is drie dagen lang omgetoverd tot Polen Zaal. Hier vinden dagelijks lezingen plaats over de mooiste fiets- en wandelroutes in het land. Ook het themaland paviljoen biedt veel informatie over deze groene vakantiebestemming.

Themaland Polen
Polen biedt volop fiets- en wandelmogelijkheden.
Themaland Polen
Polen biedt volop fiets- en wandelmogelijkheden.

Informatie van ervaringsdeskundigen

Wie kan je het beter vertellen over wandelen en fietsen dan ervaringsdeskundigen? Op de Fiets en Wandelbeurs 2024 in Utrecht zijn meer dan 250 vrijwilligers aanwezig om de bezoekers over hun eigen ervaringen te vertellen. Naast infomarkten voor fietsers en wandelaars, kunnen ook pelgrimsreizigers hier hun licht opsteken. Ook het trekkersveld en het inspiratieplein bieden allerlei informatie voor actievelingen.

Lezingen en presentaties

Niet alleen in de Polen Zaal vinden dagelijks lezingen plaats; op de Fiets en Wandelbeurs 2024 in Utrecht zijn allerlei presentaties te bezoeken. Als land wordt Polen uitgelicht, maar er is nog een thema: vestingsteden en verdedigingslinies. Tijdens de lezingen rondom dit thema komen onder meer de Iron Curtain Trail, de Muur van Hadrianus-route, de Stelling van Antwerpen, Limes, de Frontlijnroute en de Oude Hollandse Waterlinie voorbij.

Van Komoot-routes tot de lelijkste plekken van Nederland

En er zijn nog véél meer lezingen en presentaties. Bijvoorbeeld over fiets- en wandelroutes samenstellen met het online platform Komoot, het Pieterpad, en wandelen op barefoot schoenen of blote voeten. Ben je al dat mooie en perfecte beu? Dan is de lezing van journalist Marc van Wonderen een aanrader. Hij neemt bezoekers in zijn Treurtrips mee langs de lelijkste plekken van Nederland. Hierover maakte hij een gelijknamige reisgids, waarin hij juist spreekt van ‘ontroerende lelijkheid. Marcs lezing is op vrijdag om 11.30 uur te bezoeken en op zaterdag om 13.30 uur, beide dagen in Zaal 1.

Pieterpad Venlo
Het Pieterpad
Pieterpad Venlo
Het Pieterpad

E-bikes testen

Elektrische fietsen zijn enorm populair. Wil je er eentje proberen? Dat kan in Utrecht: op de Fiets en Wandelbeurs is het grootste indoor e-bike-testevent van Nederland te vinden, de E-bike Challenge. Dit parcours is anderhalve kilometer lang. Alle soorten elektrische fietsen zijn te testen: vouwfietsen, toerfietsen, stadsfietsen en speedpedelecs.

Fiets en Wandelbeurs 2024
Fiets en Wandelbeurs 2024

Fietsroute van het Jaar 2024

Op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht vindt traditioneel de bekendmaking van de Fietsroute van het Jaar plaats. Voor 2024 zijn er vijf genomineerden: Van Gogh Drenthe Fietsroutes in Nederland, La Vélobuissonnière in Frankrijk, Unionsleden in Noorwegen en Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, en de Cykelleden Skåne in Zweden). Vorig jaar ging de titel naar de Belgische EuroVelo 5.

Campings Belgische EuroVelo 5
De winnaar van vorig jaar: de Belgische EuroVelo 5
Campings Belgische EuroVelo 5
De winnaar van vorig jaar: de Belgische EuroVelo 5

Fiets en Wandelbeurs in Gent

Krijg je geen genoeg van informatie over fietsen en wandelen? Of ben je het laatste weekend van februari niet in de gelegenheid om naar Utrecht te komen? Zet dan 2 en 3 maart 2024 in je agenda. Dan vindt de Fiets en Wandelbeurs 2024 Gent plaats. Hier is het ook tijd voor de bekendmaking van de Wandelroute van het Jaar in de Benelux. De genomineerden zijn: Dorestad-Wijk bij Duurstede-Dokkum in Nederland, Venntrilogie in België, Rondje Limburg in Nederland, GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes in België en Lopen langs de Oude Hollandse Waterlinie in Nederland. In 2023 was het goud voor het Stellingenpad in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…