Terme di Saturnia
Cascate del Mulino bij de Terme di Saturnia.

Ontspannen in Italië: dit zijn de vijf bekendste thermen in Toscane

Martine van Kuler

Toscane is beroemd om zijn glooiende heuvels, wijngaarden en historische steden. Wil je na alle bezienswaardigheden even lekker ontspannen? Bezoek dan de prachtige thermen in Toscane. Na een bezoek aan een van deze vijf natuurlijke warmwaterbronnen voel je je gegarandeerd als herboren.

De thermen in Toscane zijn al eeuwenlang bekend vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Het warme, mineraalrijke water helpt bij huidproblemen, ontspant spieren en verbetert de bloedcirculatie. Bovendien hebben de thermen vaak een prachtige ligging, waardoor je kunt genieten van de mooie omgeving terwijl je ontspant. Een win-winsituatie wat ons betreft. Overweeg je een bezoek aan Toscaanse thermen? Deze vijf staan op ons verlanglijstje.

Terme di Saturnia

Terme di Saturnia is een van de beroemdste thermen in Toscane. Het water heeft een constante temperatuur van 37 graden en zit vol met zwavel en andere mineralen die goed zijn voor je huid, haar en ademhaling. De aanwezigheid van zwavel heeft overigens ook een klein nadeel, want er hangt een enigszins penetrante geur.

De gratis toegankelijke thermen bij de Cascate del Mulino (waterval bij de molen) zijn omgeven door een prachtig landschap. Wil je meer dan badderen in de openlucht? Dat kan, want er is een luxe spa-resort waar je tegen betaling kunt genieten van thermaalbaden, modderbehandelingen en diverse wellness- en schoonheidsbehandelingen.

Bagni San Filippo
Bagni San Filippo.
Bagni San Filippo
Bagni San Filippo.

Bagni San Filippo

Aan de voet van de Monte Amiata liggen de thermen van Bagni San Filippo. Dit gebied staat bekend om zijn indrukwekkende kalksteenformaties en warmwaterbronnen. Je kunt hier niet om de Balena Bianca heen. Deze bijzondere formatie heeft de vorm van een walvis. Baden in de natuurlijke poelen is ook hier gratis.

Montecatini Terme
Tettuccio in Montecatini Terme.
Montecatini Terme
Tettuccio in Montecatini Terme.

Terme di Montecatini

Montecatini Terme is een kuuroordstadje dat al eeuwenlang populair is bij de Europese elite. De thermen zijn beroemd om hun geneeskrachtige water. Verspreid door de stad liggen verschillende thermale baden, waarvan Tettuccio, Excelsior en Redi de bekendste zijn. Wil je meer doen dan badderen? Het hooggelegen plaatsje Montecatini Alto is een bezoekje meer dan waard. Geen zin in een stevige wandeling? Je kunt er ook met een kabelbaan komen.

Bagno Vignoni
Badderen in het Parco dei Mulini.
Bagno Vignoni
Badderen in het Parco dei Mulini.

Bagno Vignoni

Geen centraal plein, maar een groot thermaal bad is het middelpunt van Bagno Vignoni. Dit Piazza dei Sorgenti is een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw. Een duik nemen in het warme water is verboden, maar even buiten het dorpje kun je in het Parco dei Mulini toch (gratis) van het heilzame water genieten. Bovendien zijn er diverse kuuroorden en hotels waar bezoekers tegen betaling gebruik kunnen maken van verschillende wellnessfaciliteiten.

Terme di Petriolo
De thermen van Petriolo.
Terme di Petriolo
De thermen van Petriolo.

Terme di Petriolo

De thermen van Petriolo bestaan al sinds de Romeinse tijd en liggen in een prachtig natuurgebied langs de rivier de Farma. Het water is 43 graden en rijk aan zwavel. Heerlijk om in te badderen en daarna een verfrissende duik te nemen in de rivier. Deze warmwaterbron is een van rustigste natuurlijke thermen in Toscane.

De thermen van Toscane bieden een perfecte mix van ontspanning, natuurschoon en cultuur. Of je nu kiest voor luxe spa’s of gratis toegankelijke natuurlijke bronnen. Heb jij een van deze thermen al eens bezocht? Laat het ons weten! Wil je meer reistips en kampeerinspiratie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!