Zaanse schans

Toerist in eigen land: 5x leuke uitstapjes in Noord-Holland

Martine van Kuler

Kamperen in eigen land is nog steeds populair. Met recht, want Nederland heeft prachtige plekjes. In Noord-Holland alleen al zijn tal van leuke dingen te doen. Deze vijf uitstapjes in Noord-Holland mag je niet missen.

1. Uitstapjes in Noord-Holland: Zaanse Schans

De Zaanse Schans ademt geschiedenis. Dit museumdorp toont het Nederlandse plattelandsleven in de achttiende en negentiende eeuw. Je vindt er charmante Zaanse huisjes, historische molens, authentieke winkeltjes en kunt er kennismaken met oudhollandse ambachten. Zo zijn er een klompen- en kaasmakerij, een tinnegieterij, een kuiperij en een wevershuis. De Zaanse Schans is gratis toegankelijk, alleen voor de musea betaal je entree. Je kunt de Zaanse Schans te voet, per fiets of vanaf het water ontdekken. Meer informatie vind je op deze website.

2. Uitstapjes in Noord-Holland: Forteiland Pampus

Forteiland Pampus is gebouwd tussen 1887 en 1895 en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De uitdrukking ‘voor pampus liggen’ is er dankzij dit eiland, dat vroeger een wachtplek voor de schepen van de VOC was. Tegenwoordig is Pampus UNESCO Werelderfgoed en een leuk dagje uit voor het hele gezin. Dwaal vrij rond over het onbewoonde Forteiland of laat je leiden door een van de enthousiaste gidsen. Vergeet niet te lunchen in het Pampus Paviljoen. Of geniet van een goed glas Pampusbier. Forteiland Pampus is alleen bereikbaar per boot. Afvaarten zijn er vanuit Muiden, Amsterdam-IJburg en Almere-Muiderzand. Je leest er alles over op de site van Forteiland Pampus.

3. Uitstapjes in Noord-Holland: Muiderslot

Een bezoek aan forteiland Pampus kun je goed combineren met het Muiderslot. Dit kasteel in Muiden – gebouwd in 1285 – is een van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland. Sinds 1878 is het een rijksmuseum. Dwaal rond in het Muiderslot en waan je in in de middeleeuwen. Bewonder de harnassen, zwaarden, meubels, schilderijen en nog veel meer. Niet alleen het slot zelf is prachtig, ook de omliggende tuinen zijn mooi. Ook kinderen zullen zich vermaken in en rond het kasteel. Er is een speurtocht uitgezet en in de weekenden en vakanties zijn er vaak extra activiteiten. Meer weten over het Muiderslot? Kijk op deze website.

Muiderslot
In de zomermaanden kun je kamperen in de boomgaard van het Muiderslot.
Muiderslot
In de zomermaanden kun je kamperen in de boomgaard van het Muiderslot.

4. Uitstapjes in Noord-Holland: Volendam

Toerist in eigen land ben je pas als je in Volendam bent geweest. Het oer-Hollandse vissersdorp is natuurlijk bekend als de woonplaats van BZN, Nick, Simon en Jan Smit. Ook als je geen liefhebber bent van de palingsound is een bezoek aan Volendam een aanrader. Eet een visje op de dijk, slenter door de wijk die hierachter ligt (ook wel Het Doolhof genoemd) en bezoek een klompen- of kaasmakerij. Vergeet niet een foto te maken in Volendamse klederdracht. Ben je uitgekeken in Volendam? Pak dan de boot naar Marken.

volendam
Volendam mag je niet missen als toerist in eigen land.
volendam
Volendam mag je niet missen als toerist in eigen land.

5. Uitstapjes in Noord-Holland: Amsterdam

In een lijst met uitstapjes in Noord-Holland mag een bezoek aan onze hoofdstad natuurlijk niet ontbreken. Maak een rondvaart door de grachten, bezoek het Rijksmuseum, Anne Frank Huis, het recent geopende Nationaal Holocaustmuseum of een van de vele andere musea. Slenter over de Albert Cuyp Markt, ontspan in het Vondelpark en verken de Jordaan. Pak een terrasje op het Rembrandtplein of Leidseplein, ga shoppen in de Kalverstraat of de Negen Straatjes en bewonder het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument op de Dam.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!