Straô Schouwen-Duiveland

Dorpsfeesten Straô op Schouwen-Duiveland + campingtips

Marije Onderwaater

Schouwen-Duiveland is 's zomers een populaire vakantiebestemming. Maar wist je dat er ook in deze wintermaanden en het vroege voorjaar nog genoeg te beleven valt op het Zeeuwse eiland? Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de beroemde Straô op Schouwen-Duiveland, die zaterdag 10 februari in Renesse van start gaat. Natuurlijk vertellen we ook waar je kunt overnachten.

Elk dorp zijn Straô

Straô – ‘strand’ – bestaat al sinds de zeventiende eeuw en is niet meer weg te denken van Schouwen-Duiveland. De dorpen aan de westkant van het eiland vieren jaarlijks dit evenement, dat de overgang van winter naar voorjaar markeert. Van half februari tot eind maart heeft elk dorp zijn eigen Straô. Op 10 februari is Renesse aan de beurt, hekkensluiter is Serooskerke op 16 maart. Daar tussen komen ook Noordwelle, Burgh-Haamstede, Scharendijke en Ellemeet aan de beurt.

Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland

Paarden in zee

Tijdens de Straô draait het allemaal om paarden. Om te vieren dat de winter (grotendeels) voorbij is, vertrekken ruiters met hun paarden vanuit het dorp naar het strand. Daar lopen ze met de dieren door het water om hun voeten te wassen. Vroeger was dit ritueel bedoeld om werkpaarden weer te laten wennen aan het water, om hun voeten – met eventuele ontstekingen – te reinigen na een tijd op stal én om boze geesten te verdrijven. Tegenwoordig doen allerlei ruiters met hun paarden mee.

Paarden versierd, ruiters in het net

Bij de Straô zijn de paarden versierd en dragen de ruiters traditionele kleding. Een jury van dorpsbewoners bepaalt welk paard het mooist versierd is en welke ruiter het best gekleed. De bekendmaking vindt plaats als de stoet weer terugkeert in het dorp, vaak onder begeleiding van de lokale muziekvereniging.

Straô: een dorpsfeest

Straô is een waar dorpsfeest. Zo vinden er allerlei activiteiten in het dorp plaats. In Renesse is er bijvoorbeeld ringsteken, een feest en een kinderprogramma. Ook de andere dorpen hebben hun eigen festiviteiten, waar je hier meer over leest. Inmiddels is de Straô zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.

Straô
Straô

Straô 2024 Renesse

Op 10 februari vindt de eerste Straô van 2024 plaats, traditioneel is dat in Renesse. Om 10.15 uur verzamelen ruiters met hun versierde paarden en pony’s zich voor de inschrijving en keuring. Om 11.00 uur vertrekken ze naar het strand, waar ze rond 11.45 uur aankomen. Het hele programma is op de site van Straô Renesse te lezen.

Straô andere dorpen Schouwen-Duiveland

  • Burgh-Haamstede – 16 februari 2024
  • Noordwelle – 24 februari 2024
  • Ellemeet – 2 maart 2024
  • Scharendijke – 9 maart 2024
  • Serooskerke – 16 maart 2024
Straô 2024
Straô 2024

Campings en camperplaatsen

Heb je zin in een leuk uitje in februari of maart en wil je de Straô in een van de dorpen bezoeken? Combineer dat dan met een overnachting op een camping of camperplaats. Zo kun je in deze tijd van het jaar onder meer terecht op:
Camping Julianahoeve in Renesse
Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse
Boerderijcamping De Hooge Meet in Kerkwerve
Camping Duinoord in Burg-Haamstede

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…