Graz

Kamperen in het Oostenrijkse Stiermarken – Ontdek Graz

Martine van Kuler

Graz is na Wenen de grootste stad van Oostenrijk. Toch is het geen bekende vakantiebestemming. Dat is zonde, want Graz is de hoofdstad van Stiermarken: het groene hart van Oostenrijk. In de regio rondom Graz kun je dan ook volop van de natuur genieten. Dus wil je kamperen in Stiermarken en houd je van cultuur, architectuur, natuur én lekker eten? Dan zit je in regio Graz helemaal goed.

Eerder schreven we al over het Murtal in Stiermarken, maar ook de regio Graz is de moeite waard en dat geldt ook voor de gelijknamige stad aan de rivier de Mur. Zowel in de winter als de zomer kun je je hier uitstekend vermaken.

Verken de oude binnenstad van Graz

Het historische centrum van Graz staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Barokke gevels, kronkelige straatjes, verborgen binnenplaatsen en niet te vergeten de Grazer Stadtkrone – de gekleurde daken– maken van een bezoek aan Graz een indrukwekkende belevenis. In het hart van de stad verrijst de Schlossberg. Bovenop pronkt de opvallende Uhrturm. De hoge klokkentoren staat bekend als het symbool van de stad. Ook de laatgotische kathedraal, het monumentale Mausoleum en Grazer Landhaus zijn zeker het bekijken waard.

Graz
De klokkentoren van Graz.
Graz
De klokkentoren van Graz.

Van stad naar natuur in tien minuten

Heb je genoeg van de stad en snak je naar groen? Slechts enkele kilometers buiten de stadsgrenzen bevindt zich Erlebnisregio Graz. Hier kun je eindeloos genieten van fascinerende grotten, het rustige leven van weleer in het Oostenrijkse Freilichtmuseum Stübing ontdekken, hedendaagse kunst in de openlucht bewonderen in het Oostenrijkse Skulpturenpark in Premstätten of paardrijden op Lipizzaners. Prachtige fietsroutes rond Graz en goed gemarkeerde wandelpaden brengen je langs de mooiste landschappen: van bergen tot prachtige alpenweides.

Graz Oostenrijk Stiermaken
Stiermarken: het groene hart van Oostenrijk.
Graz Oostenrijk Stiermaken
Stiermarken: het groene hart van Oostenrijk.

Culinaire hoogtepunten in Graz

Kamperen in Stiermarken is ook goed voor de inwendige mens. Hoofdstad Graz staat namelijk bekend als ‘Genusshaupstad’, maar ook in de omgeving vind je veel culinaire verrassingen. Geniet van een picknick in een schilderachtig bos of bij een wijngaard. Geniet van verfijnde gerechten in Haubenlokalen of kies voor traditionele Oostenrijkse gerechten zoals ‘Steirische Backhendl’ (gefrituurde kip met aardappelsalade) en ‘Käferbohnensalat’ (een salade van violette bonen met pompoenpitolie). Er is voor elk wat wils.

Kamperen in Stiermarken

Het aantal campings in en rond Graz is beperkt, maar in Stiermarken kun je vast wel een leuke vinden. Jos en DW verbleven tijdens hun bezoek aan Stiermarken op 50plus Campingpark Fisching, op ongeveer een uur rijden van de stad Graz. In de video hierboven laten de heren deze camping én de regio zien.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!