Sächsische Weinstraße

Saksische wijnroute is meer dan alleen wijn

Martine van Kuler

Dry January is achter de rug dus het mag weer: schrijven over wijn. We hebben meteen een tip voor iedereen die wel een glaasje lust. Al is de Saksische wijnroute ook geschikt voor geheelonthouders die oog hebben voor natuurschoon en charmante dorpjes.

Wat is de Saksische wijnroute?

De Saksische wijnroute (Sächsische Weinstrasse) is een bijna 60 kilometer lange route door het wijnbouwgebied langs de oevers van de Elbe in het oosten van Duitsland. De route begint in Pirna en loopt via Dresden naar Diesbar-Seuslitz. Onderweg kom je langs prachtige wijngaarden, traditionele wijnkelders, betoverende uitzichten, kastelen en charmante stadjes.

Met 500 hectare aan wijngaarden heeft Saksen een van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland. Desondanks telt het Elbedal twintig verschillende druivenrassen, waaronder Müller-Thurgau, Riesling, Weiss- en Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder en Kerner. Bijzonder is ook de Goldriesling, die alleen in Saksen wordt geteeld.

Wat kun je zien en doen langs de Saksische wijnroute?

Wijn proeven natuurlijk. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat Saksen te bieden heeft. Op de weg van Pirna naar Diesbar-Seuslitz kom je namelijk heel wat leuke stadjes tegen. Prina zelf is de toegangspoort van het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Pirna zelf heeft een mooie middeleeuwse binnenstad. Vergeet ook zeker niet Kasteel Sonnenstein te bezoeken. Iets verderop ligt nog een kasteel dat de moeite waard is: Schloss Pillnitz, net als het gelijknamige dorp trouwens.

Dresden is de bekendste stad langs de Sasksische wijnroute. Aan het begin van de 20ste eeuw was het een weelderige stad, die zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe had. Bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verwoestten de stad grotendeels, maar inmiddels telt de stad weer mooie bezienswaardigheden. En dan is er nog Radebeul, dat naast veel wijnhuizen ook tal van kunstenaarsateliers, galerieën en leuke boetiekjes heeft. Porseleinstad Meissen en eindpunt Diesbar-Seußlitz zijn eveneens een bezoek waard.

Saksische wijnroute
Saksische wijnroute

De Saksische wijnroute voor wandelaars en fietsers

De Saksische Wijnroute is overal duidelijk aangegeven met markeringsborden voorzien van een rode druif met een rode S erboven. Je kunt hem per auto of camper rijden, maar ook te voet, op de fiets of zelf per boot afleggen.

Ga je wandelen, volg dan de Sächsische Weinwadernweg. Deze route bestaat uit zes wandeletappes tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz. Stap je liever op de fiets? Rijd dan de Elberadweg. En wil je echte nostalgie? Stap dan aan boord van een stoomboot van de Sächsische Dampfschifffahrt.

pirna Saksische wijnroute
Pirna is het startpunt van de Saksische wijnroute.
pirna Saksische wijnroute
Pirna is het startpunt van de Saksische wijnroute.

Welke campings liggen er in de buurt van de Saksische wijnroute?

Saksen is uitermate geschikt om te kamperen. In de regio zijn tal van goede campings en camperplaatsen te vinden. Om je een handje te helpen noemen we er een aantal: Campingplatz Rehbocktal, Camping Pirna, Stellplatz am Weinberg en Camping Königstein.

Als je de Saksische wijnroute sla je misschien wel wat flessen wijn in. Maar hoe kun je die het beste bewaren op de camping? En hoe kun je wijn koelen? Je leest het in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!