Route-Napoleon

In de voetsporen van de keizer: volg de Franse Route Napoléon

Martine van Kuler

Ongerepte natuur, indrukwekkende uitzichten en pittoreske dorpjes. Je ziet het allemaal als je de Route Napoléon volgt. De weg die de bekende keizer in 1815 aflegde begint in Golfe-Juan, vlak boven het mondaine Cannes in Zuid-Frankrijk, en eindigt 324 kilometer verderop in Grenoble. De schilderachtige route is bij uitstek geschikt om met de camper te rijden.

Terug naar 1815

De geschiedenis van de Route Napoléon gaat terug tot het jaar 1815. In maart van dat jaar legde Napoleon Bonaparte de weg af toen hij terugkeerde uit ballingschap op het eiland Elba en met een leger op weg ging naar Parijs om de macht te herwinnen. Via Golfe-Juan begon hij zijn opmars naar Parijs. De Route Napoléon volgt grotendeels de weg die hij met zijn troepen aflegde door de Franse Alpen. Het was een uitdagende tocht, vooral gezien de barre weersomstandigheden en het ruige terrein. Desondanks slaagde Napoleon erin om snel terrein te winnen en steun te vergaren langs zijn weg naar de hoofdstad.

De Route Napoléon in 2024

Hoewel Napoleon uiteindelijk werd verslagen tijdens de Slag bij Waterloo in juni 1815, bleef de Route Napoléon – tegenwoordig bekend als de N85 en gemarkeerd met het keizerlijke adelaarsteken – als een blijvende herinnering bestaan. Anno 2024 staat de route niet alleen bekende vanwege zijn historische betekenis, maar ook vanwege de prachtige landschappen en charmante dorpjes die langs de weg liggen.

Reizigers die de Route Napoléon volgen kunnen genieten van adembenemende uitzichten op de besneeuwde bergtoppen, groene valleien en schilderachtige stadjes. Langs de route zijn er tal van mogelijkheden om te stoppen en te genieten van lokale gerechten, ambachten en culturele bezienswaardigheden.

Route-Napoleon
De Route Napoléon (N85) loopt van Golfe-Juan naar Grenoble.
Route-Napoleon
De Route Napoléon (N85) loopt van Golfe-Juan naar Grenoble.

Hoogtepunten langs de Route Napoléon

Wat ons betreft is de Route Napoléon één groot hoogtepunt. Maar als je niet de hele route wilt afleggen en slechts een stukje, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de etappe van Golfe-Juan via Grasse naar Castellane, het stadje dat de toegangspoort is naar de Gorges du Verdon. Rond Castellane barst het van de campings, waaronder RCN Camping Les Collines de Castellane. Ons advies: neem de tijd om de prachtige omgeving te ontdekken. De Gorges du Verdon worden ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd, en dat is niet voor niets.

Via Digne-les-Bains (ruik je de lavendel?) rijd je vervolgens naar Sisteron met zijn indrukwekkende burcht. Daarna door naar Gap, dat weliswaar qua plaats niet zo indrukwekkend is, maar wél in een prachtige omgeving ligt. Bergdorp Corps is een bezoekje waard. Neem ook de tijd om de grote kerk en bedevaartsoord Notre-Dame de la Salette te ontdekken. Grenoble is het eindpunt van de Route Napoléon en als je in deze hoofdstad van de Alpen bent moet je zeker La Bastille bezichtigen.

bedevaartsoord Notre-Dame de la Salette
Bedevaartsoord Notre-Dame de la Salette.
bedevaartsoord Notre-Dame de la Salette
Bedevaartsoord Notre-Dame de la Salette.
Sisteron
Sisteron.
Sisteron
Sisteron.

Route Napoléon met camper of caravan

De Route Napoléon is bij uitstek geschikt om met de camper te rijden. Over de toegankelijkheid voor caravans lopen de meningen nogal uiteen. De ANWB raadt het af, maar ondergetekende was eigenwijs en heeft het wél gedaan. Soms vergde het een flink staaltje stuurmanskunst en was het hopen dat er geen tegenligger aankwam. De prachtige weg maakte de klamme handjes helemaal goed.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, avontuurlijke ritten of gewoonweg van prachtige landschappen houdt; de Route Napoléon biedt een onvergetelijke reiservaring door een prachtig deel van Frankrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!