digitaal vignet Oostenrijk

Wintersporten in Oostenrijk? Koop een digitaal vignet!

Martine van Kuler

In de meeste wintersportgebieden ligt een dik pak sneeuw en dat is goed nieuws voor skifanaten. Ga je binnenkort naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie, vergeet dan niet een vignet aan te schaffen. Liever geen sticker op je auto of camper plakken? Kies dan voor een digitaal vignet.

De voorjaarsvakantie is in aantocht. Een groot aantal Nederlanders bindt dan de lange latten onder in Oostenrijk. Zo’n skivakantie vergt wel enige voorbereiding, want om op Oostenrijke snelwegen (Autobahn) en S-wegen (Schnellstrassen) te mogen rijden is een tolvignet verplicht voor motorvoertuigen tot en met 3500 kilo. Ga je skiën in bijvoorbeeld Italië of Tsjechië en rijd je alleen maar dóór Oostenrijk? Ook dan is een vignet verplicht.

Vignet Oostenrijk
Vignet Oostenrijk

Wat is een digitaal vignet?

Een vignet – het bewijs dat er voor het voertuig wegenbelasting/tol is betaald ­– was ooit alleen verkrijgbaar als sticker. Deze moest je op een goed zichtbare plek achter de voorruit plakken. Sinds 2017 is er voor Oostenrijk ook een digitaal vignet beschikbaar. Dit vignet wordt na aanschaf in het systeem van ASFiNAG – de instantie die in Oostenrijk de tolheffingen regelt – gekoppeld aan het kenteken van je auto of camper.

Wat zijn de voordelen van een digitaal vignet?

Een digitaal vignet koop je gewoon vanuit je luie stoel. Je hoeft er de deur niet voor uit en je hebt het na aanschaf meteen in je bezit. De registratie door ASFiNAG duurt één werkdag. Daarna kun je Oostenrijk inrijden op de datum waarvoor je het vignet hebt gekocht.

Een ander voordeel is dat je geen stickers op je ruit hoeft te plakken. Dat plakken is voor de meeste mensen niet eens zo’n probleem, maar het verwijderen is een ander verhaal. Dat is soms een tijdrovend klusje. Daar komt nog bij dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Dus als je autoruit tijdens de vakantie onverhoopt sneuvelt, hoef je je geen zorgen te maken over je vignet. Dat heb je immers digitaal.

winterkamperen
winterkamperen

Hoe duur is een digitaal vignet voor Oostenrijk?

Hoeveel je je kwijt bent aan een vignet hangt af van het type reiziger dat je bent. Ben je op doorreis, ga je een week op vakantie of moet je meerdere keren per jaar in Oostenrijk zijn? In dat eerste geval is het nieuwe dagvignet van 8,60 euro een optie. Er zijn ook vignetten voor tien dagen (11,50 euro) of twee maanden (28,90 euro). Als je geregeld met je auto of camper in Oostenrijk bent, bijvoorbeeld omdat je er gaat wintersporten én je er de zomervakantie doorbrengt, dan ben je misschien wel goedkoper uit met een jaarvignet à 96,40 euro.

Waar kan ik een digitaal vignet voor Oostenrijk aanvragen?

Een digitaal vignet aanschaffen kan direct bij ASFiNAG. Houd er wel rekening mee dat het 2-maandenvignet en het jaarvignet pas vanaf achttien dagen na aankoop geldig zijn. Bestel je via vignetoostenrijk.nl, dan vervalt die termijn en is je tolbewijs binnen 2 uur klaar voor gebruik. Je kunt betalen met iDeal (NL), Bancontact (BE) of creditcard.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!