Yorkshire
Yorkshire

Ontdek Yorkshire: God’s own country

Martine van Kuler

Cornwall, Devon en The Cotswolds zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. Minder bekend, maar zeker net zo indrukwekkend is Yorkshire. Niet voor niets noemt de lokale bevolking de streek liefkozend ‘God's own country’. Campingtrend neemt je mee naar het Engelse Yorkshire.

Parel in het noorden van Engeland

Een grillige kustlijn met indrukwekkende kliffen en kilometerslange stranden, uitgestrekte heidevelden, groene heuvels, lieflijke dorpjes en een aantal hippe steden. Dat is Yorkshire in een notendop. Het graafschap ligt in het noorden van Engeland en herbergt onder meer de nationale parken Yorkshire Dales (op de Werelderfgoedlijst van Unesco), North York Moors en Peak District (foto boven dit artikel). En dan zijn er nog de charmante Yorkshire Wolds en de vele abdijen, kloosters en kerken. Het maakt de regio een ideale bestemming voor toeristen die houden van natuur en cultuur.

Zien en doen in Yorkshire

In Yorkshire hoef je je niet te vervelen. Sterker nog, je zult eerder tijd tekort komen. Beperk je je tot een vakantie aan de kust, dan zijn de plaatsen Scarborough, Filey, Whitby, Robin Hood’s Bay en Stainthes de moeite waard. Landinwaarts kun je genieten van de prachtige natuur in de Yorkshire Dales en de North York Moors.

Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan het National Railway Museum in de hoofdstad York. En als je daar toch bent, ga dan ook naar het Jorvik Viking Centre waar je alles te weten komt over de Vikingen die flink hebben huisgehouden in de regio. Bewonder ook de York Minster, de grootste gotische kathedraal van het Verenigd Koninkrijk. Natuurlijk kun je in York ook terecht als je wilt shoppen. Datzelfde geldt voor de steden Leeds, Sheffield, Hull en Bradford.

Yorkshire
Yorkshire

Oudste pub van Engeland

Even moe van het lopen? Strijk dan neer in een van de vele pubs die Yorkshire rijk is. The Bingley Arms in Bardsey is zelfs de oudste pub van het land. Ook de hoogstgelegen pub van Groot-Brittannië vind je in Yorkshire. De Tan Hill Inn is gebouwd op 500 meter boven de zeespiegel en biedt een mooi uitzicht op de Yorkshire Dales.

Geniet er van een pint of een lokaal gerecht, zoals Yorkshire Pudding. En nee, dat is geen zoete lekkernij, maar een bakje van deeg gevuld met vlees en jus. Ook de Yorkshire kazen zijn beroemd, zoals de zachte Wensleydale en de pittig Yorkshire Blue. En wil je iets lekker bij de thee? Kies dan voor Yorkshire Fat Rascals. Deze fruitcakejes zijn in vrijwel iedere tearoom of bakkerij te krijgen.

Camping & Caravaning Golden Square
Camping & Caravaning Golden Square

Campings in Yorkshire

Yorkshire is bij uitstek geschikt om per camper te ontdekken, maar op zogeheten ‘touring parks’ kun je ook prima met een caravan of tent terecht. Enkele tips? Camping & Caravaning Golden Square aan de zuidrand van het North York Moors National Park bijvoorbeeld. De ligging biedt veel mogelijkheden voor uitstapjes. Het pittoreske Helmsley is vlakbij en in de omgeving kun je volop wandelen.

York Meadows Camping and Caravan Park is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan York. Ook zijn er veel wandelroutes uitgezet in de omgeving. Glooiende kampeervelden vind je op de Wharfedale Caravan and Motorhome Club Site in nationaal park Yorkshire Dales. De omgeving staat bekend om zijn vele wandelpaden, kastelen en landhuizen.

Yorkshire
Yorkshire

Yorkshire praktisch

Een kampeervakantie in Yorkshire vergt net even wat meer voorbereiding dan een op het Europese vasteland. Je moet immers toch die Noordzee over. P&O Ferries vaart dagelijks van Rotterdam naar Hull. De overtocht duurt twaalf uur en vanuit Hull is het ongeveer een uur rijden naar York. En dat brengt ons meteen bij het volgende, want let er bij het verlaten van de boot op dat je meteen aan de goede (dus linker)kant van de weg gaat rijden. Een laatste praktische tip: zorg voor wat Britse ponden, want met de euro kom je niet ver in Engeland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!