Oberösterreich

Gezien in de Campingtrend Liveshow: Oberösterreich

Martine van Kuler

Meren met kristalhelder water, de Donau die door het landschap slingert, hoge bergtoppen, adembenemende uitzichten, schilderachtige dorpjes, indrukwekkende kalksteenformaties én de Culturele Hoofdstad van Europa 2024. Welkom in Oberösterreich.

De Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich, ingeklemd tussen Duitsland en Tsjechië, heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Gevarieerde natuur, verrassende steden, een prima keuken en uitstekende campings. Campingtrends eigen Jos Mark en kampeergoeroe Dick William Harinck, alias DW, gingen er onlangs op ontdekkingstocht. Hun belevenissen zijn te zien in de Campingtrend Liveshow van 4 juni 2024. In dit artikel vertellen we je alvast meer over Oberösterreich, dat op z’n Nederlands gewoon Opper-Oostenrijk heet.

Gevarieerd natuurschoon

Een vakantie in Oberösterreich staat vrijwel synoniem aan genieten van het buitenleven. De deelstaat heeft een opvallend gevarieerd landschap. Van de bergen en meren – 76 in totaal – in het Salzkammergut tot de vruchtbare uitlopers van de Alpen. Van Donauweiden tot dichtbegroeide bossen. En van de kalksteenformaties in het Kalkalpen National Park tot de granieten heuvels van het Mühlviertel. De veelzijdige natuur maakt van Oberösterreich de ideale bestemming voor een actieve vakantie in de natuur. Fietsers, wandelaars, ruiters en kanoërs kunnen er hun hart ophalen.

Oberösterreich
Foto Oberösterreich Tourismus/Wolfgangsee/Moritz Ablinger: In Oberösterreich kun je heerlijk fietsen. Langs de Wolfgangsee bijvoorbeeld.
Oberösterreich
Foto Oberösterreich Tourismus/Wolfgangsee/Moritz Ablinger: In Oberösterreich kun je heerlijk fietsen. Langs de Wolfgangsee bijvoorbeeld.

Verken Oberösterreich per fiets

Oberösterreich kent vele fietsroutes. Of je nu van een beetje uitdaging houdt, het liever rustig aan doet en alles er tussenin: je vindt er geschikte routes. Een van de populairste meerdaagse fietstochten is de Donauradweg. De route is vlak, wat hem uitermate geschikt maakt voor de minder geoefende fietser. Het Mühlviertel is daarentegen weer populair onder mountainbikers. In dit deel van Oberösterreich fiets je door een ongeëvenaard heuvellandschap tussen de Donau en de Tsjechische grens. Ook voor de Salzkammergutradweg moet je een beetje sportief zijn, want deze loopt over heuvelachtig terrein tussen meren, bergen en zoutmijnen.

Oberösterreich Tourismus
Heerlijk wandelen in de bossen.
Oberösterreich Tourismus
Heerlijk wandelen in de bossen.

Wandelschoenen mee

Vergeet niet goed schoeisel mee te nemen als je afreist naar Oberösterreich, want de regio kun je prima te voet ontdekken. Wandel door heerlijk geurende bossen, geniet van de vrolijke bloeiende weiden en klim naar bergtoppen met geweldige uitzichten. Wil je onderweg even afkoelen? Grote kans dat je een meer met kristalhelder water tegenkomt. En anders kun je altijd nog uitrusten tijdens het eten van een Brettljause, een broodmaaltijd met verschillende soorten worst, kaas en groenten.

Naast korte wandelingen kun je in Oberösterreich ook meerdaagse tochten maken, zoals de uit twintig etappes bestaande BergeSeen Trail.

Linz
Geniet van het mooie Linz.
Linz
Geniet van het mooie Linz.

Cultuur snuiven in Linz

Prachtige natuur is één ding, maar misschien wil je tijdens je vakantie ook weleens een museum bezoeken. oude bouwwerken bewonderen of gewoon een beetje door gezellige straatjes slenteren. Wees gerust, want ook dat kan prima in Oberösterreich. In de stad Linz, gelegen aan de oevers van de Donau, bijvoorbeeld. In het centrum wisselen historische en moderne gebouwen elkaar af. Ontdek de Mariendom, duik een museum in, maak een boottocht of pak de tram naar de top van de Pöstlingberg, waar je een magnifiek uitzicht over de stad hebt.

Culturele hoofdstad 2024: Bad Ischl Salzkammergut

Ook elders in de Oostenrijkse deelstaat kun je genieten van culturele activiteiten. Voor het eerst in de geschiedenis mag zich in 2024 een hele regio Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Maar liefst 23 gemeenten in Salzkammergut bundelen hun krachten onder de naam Bad Ischl Salzkammergut. Gezamenlijk vormen zij Culturele Hoofdstad 2024.

Gedurende het hele jaar zijn er diverse activiteiten, optredens en tentoonstellingen. Het programma vind je op deze website.

Bad Ischl
Bad Ischl Salzkammergut mag zich in 2024 Culturele Hoofdstad van Europa noemen.
Bad Ischl
Bad Ischl Salzkammergut mag zich in 2024 Culturele Hoofdstad van Europa noemen.

Tijd voor ontspanning

Na een lange fietstocht, prachtige wandeling of dagje slenteren door de stad, heb je wel wat ontspanning verdiend. Goede zorg voor lichaam en geest is immers reuze belangrijk. Oberösterreich kent vier thermale spa’s. In Therme Geinberg en EurothermenResort Bad Schallerbach waan je je in de Caraïben. De zoutwaterbaden en pekelstoombaden in het EurothermenResort Bad Ischl doen je gegarandeerd ontspannen, en in de thermen in Bad Hall kun je badderen in water met heilzaam jodiumzout.

Meer weten over Oberösterreich?

Wil je meer weten over deze Oostenrijkse deelstaat? Ben je benieuwd welke uitstapjes je nog meer kunt maken, wat je waar kunt eten, en welke wandelingen en fietstochten het beste bij je passen? Klik dan op onderstaande button, want daar vind je alle informatie.

En als klap op de vuurpijl is er natuurlijk de Campingtrend Liveshow van dinsdag 4 juni, waarin je de belevenissen van Jos en DW in Oberösterreich ziet. Je kunt hem terugkijken op ons YouTube-kanaal.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!