Normandië

D-Day in Normandië – Opdat wij niet vergeten

Martine van Kuler

In het Franse Normandië ligt een belangrijk stuk geschiedenis. Hier begon op 6 juni 1944 – vandaag precies 80 jaar geleden – immers de bevrijding van Europa. Het was een zware strijd die Normandië voor altijd tekende. Ook nu nog vind je er veel herdenkingsplekken. Allemaal even indrukwekkend. Maar er is meer te zien, te doen en te beleven in dit bijzondere deel van Frankrijk.

D-Day en de invasiestranden

Op D-Day – 6 juni 1944 – kwamen soldaten uit alle delen van de wereld aan land op diverse stranden in Normandië. Utah Beach op het schiereiland Cotentin is het meest westelijke invasiestrand en de plek waar ruim dertigduizend Amerikaanse soldaten aan hun opmars begonnen. Je vindt hier talrijke Duitse bunkers, het Musée du Debarquement en het monument ter nagedachtenis aan de soldaten van de 4th Infantry Division.

Omaha Beach is misschien wel de bekendste van de vijf invasiestranden. De Duitsers verdedigden fel en de Amerikanen leden hier grote verliezen. Diverse herdenkingsmonumenten – waaronder het bekende Les Braves – herinneren aan de bloedige strijd, evenals het Omaha Beach Memorial Museum.

Gold Beach, het derde invasiestrand, is de plek waar de Britten aan land kwamen om vervolgens op de rukken naar de naastgelegen stad Arromanches. De Canadese soldaten zetten voet aan Franse wal op Juno Beach. Ze leden grote verliezen, maar slaagden er wel in het kustgebied te veroveren. Het Juno Beach Centre is gewijd aan de rol die de Canadezen gespeeld hebben. Sword Beach tenslotte is het meest oostelijk gelegen invasiestrand. Britse soldaten landden hier met als doel het strategisch gelegen Caen in te nemen.

Dit indrukwekkende monument vind je op het invasiestrand Omaha Beach, waar zo’n tweeduizend militairen sneuvelden.
Dit indrukwekkende monument vind je op het invasiestrand Omaha Beach, waar zo’n tweeduizend militairen sneuvelden.

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc, gelegen op een 30 meter hoge klif tussen de invasiestranden Utah Beach en Omaha Beach, was de plek waar veel Duitse soldaten zich hadden verschanst. Op D-Day is er stevig gevochten en de sporen daarvan zijn nog altijd zichtbaar. Pointe du Hoc is gratis toegankelijk. Tijdens je wandeling over de klif loop je tussen de bomkraters en langs de bunkers. Indrukwekkend en zeker een must voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Sainte-Mère-Église

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 landden veel parachutisten in dit dorp. De bekendste is zonder twijfel John Steele, die met zijn parachute aan de kerktoren bleef hangen. Hij werd gevangengenomen, maar wist later toch te ontsnappen. Een pop in de kerktoren van Sainte-Mère-Eglise herinnert vandaag de dag nog aan deze gebeurtenis. In het dorpje bevindt zich ook het Airborne Museum, dat helemaal gewijd is aan de Amerikaanse parachutisten.

American_military_cemetery
Het indrukwekkende American cemetery.
American_military_cemetery
Het indrukwekkende American cemetery.

Normandy American Cemetery

Normandië telt 27 militaire begraafplaatsen, waarvan de American Cemetry in Colleville-Sur-Mer, niet ver van Omaha Beach, de grootste is. Hier liggen 9386 Amerikanen begraven die op of rond D-Day de dood vonden. Op de begraafplaats staat ook een herdenkingsmonument voor 1557 vermiste soldaten. De graven worden gesierd door een wit kruis of, in het geval van Joodse soldaten, een witte davidster. De American Cemetry is dagelijks gratis te bezoeken. Een indrukwekkende ervaring.

Le Mont-Saint-Michel
Aanschouw het Wonder van het Westen: Le Mont-Saint-Michel.
Le Mont-Saint-Michel
Aanschouw het Wonder van het Westen: Le Mont-Saint-Michel.

Mont Saint-Michel en Honfleur

Natuurlijk is Normandië meer dan D-Day. Wil je meer zien dan oorlogsmonumenten? Dan tippen wij Mont Saint-Michel en Honfleur. Mont Saint-Michel staat bekend als het Wonder van het Westen en wie het dorp bezoekt, kan niet anders dan concluderen dat deze benaming volkomen terecht is. De Mont is omgeven door een prachtige baai waar het verschil tussen eb en vloed extreem groot is, en is te bereiken via een lange brug. Dé bezienswaardigheid in het dorp is de benedictijnenabdij. De Mont zelf is gratis toegankelijk, maar voor een bezoek aan de abdij moet je een ticket kopen.

Honfleur – aan de monding van de Seine ­– is de stad van de kunstschilders. Meesters als Courbet, Monet en Boudin maakten er hun werken en ook vandaag de dag zijn er in Honfleur nog talrijke kunstgalerieën en ateliers. Niet alleen voor kunstliefhebbers is Honfleur de moeite waard. Rond de ontzettend fotogenieke haven zijn talloze restaurantjes en terrasjes te vinden. Verder zijn er leuke winkels en oogverblindende straatjes met dito gevels.

Chillen op deze grote campingplek op Camping Sanday Côte de Nacre.
Chillen op deze grote campingplek op Camping Sanday Côte de Nacre.

Campings in Normandië

Het wemelt van de campings in deze Franse regio. Een aantal hebben we zelf bezocht en durven we met een gerust hart aan te raden. Zo zijn Camping Port’land en Camping Sandaya Côte de Nacre allebei een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de invasiestranden en is Camping Du Phare ideaal voor een bezoek aan Honfleur.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!