Om van te watertanden: 5x mooie watervallen in Noorwegen

Martine van Kuler

Vergeet de Angel Falls in Venezuela, de Niagara Falls in de VS en Canada, en de Victoria Falls in Zambia & Zimbabwe. Ook dichter bij huis vind je prachtige watervallen. Sterker nog, tien van de dertig hoogste watervallen ter wereld bevinden zich in Noorwegen. Wij tippen in er in dit artikel vijf die zo mooi zijn, dat je ze gewoon gezien moet hebben.

Vøringsfossen

Op zo’n 2,5 uur rijden vanaf Bergen vind je misschien wel een van de drukstbezochte natuurattracties langs de Noorse Scenic Route Hardangervidda: Vøringsfossen. Dat het een toeristische trekpleister is klinkt waarschijnlijk niet aantrekkelijk, maar realiseer je dat dit niet voor niets zo is. Bij deze waterval stort het smeltwater van een hoogte van 182 meter vanaf het Hardangervidda plateau naar beneden. In combinatie met het fenomenale uitzicht, maakt dit Vøringsfossen favoriet onder natuurliefhebbers.

Langfoss

Tussen Bergen en Stavanger ligt een van de mooiste watervallen ter wereld: Langfoss. Deze indrukwekkende waterval is het hoogtepunt van de Åkrafjord, vlak bij Haugesund. In ongeveer anderhalf uur wandel je naar de top van de waterval. Een klim die absoluut de moeite waar is, want het uitzicht in adembenemend.

Langfoss waterval Noorwegen
Langfoss is een van 's werelds mooiste watervallen.
Langfoss waterval Noorwegen
Langfoss is een van 's werelds mooiste watervallen.

Mardalsfossen

Mardalsfossen – op 3 uur rijden van Ålesund – is met een vrije val van 297 de hoogste waterval van Europa. Een groot deel van het jaar staat hij droog, omdat hij dan wordt omgeleid om elektriciteit op te wekken. Maar tussen 20 juni en 20 augustus is het een waar spektakel. Deze waterval, gelegen in de Eikesdalen-vallei, is perfect voor liefhebbers van een goede wandeling. In ongeveer een half uur loop je naar de top.

Mardalsfossen waterval Noorwegen
Mardalsfossen is de hoogste waterval van Europa.
Mardalsfossen waterval Noorwegen
Mardalsfossen is de hoogste waterval van Europa.

Låtefoss

Låtefoss bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke watervallen, Skarsfossen en Låtefossen, beide afkomstig uit het Lotevatnetmeer. De watervallen hebben een pittoreske ligging onder een stenen brug en zijn mede daardoor al jarenlang een geliefde bestemming. Ook voor reizigers die minder goed ter been zijn is Låtefoss goed bereikbaar. De watervallen liggen direct aan de autoweg Riksvei 13. Volg deze weg vanaf Stavanger 3,5 uur noordwaarts en je komt er vanzelf langs.

Zeven zussen waterval Noorwegen
Vanaf het Geirangerfjord heb je een mooi uitzicht op de Zeven Zussen.
Zeven zussen waterval Noorwegen
Vanaf het Geirangerfjord heb je een mooi uitzicht op de Zeven Zussen.

Syv Søstre

In Geirangerfjord vind je de Syv Søstre, oftewel de Zeven Zusters. Deze bestaan uit zeven waterstromen, die majestueus in het fjord storten en zo een van de meest gefotografeerde taferelen in Noorwegen vormen. Met een gemiddelde val van ongeveer 250 meter zijn deze watervallen stuk voor stuk indrukwekkend. Volgens de legende zijn de Zeven Zusters ongehuwd gebleven, terwijl de waterval aan de overkant van de fjord, bekend als ‘De vrijer’, tevergeefs pogingen heeft gedaan om de zussen het hof te maken. Het waterpeil is afhankelijk van de dooi en neerslag. De grootste kans om alle zeven watervallen te zien heb je als de sneeuw smelt, van mei tot en met juli, tijdens een boottocht op de Geirangerfjord.

Met de camper naar Noorwegen

Jos gaat deze zomer ook met de camper naar Noorwegen en hij doet vast een van de prachtige watervallen aan. Over zijn reisvoorbereidingen heeft hij trouwens een mooie video gemaakt. Je vindt hem hierboven.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!