Liberation_Route

Liberation Route Europe – In de voetsporen van de geallieerden

Martine van Kuler

Op 4 en 5 mei staan veel mensen stil bij de Tweede Wereldoorlog. Maar herdenken kun je natuurlijk het hele jaar door. De Liberation Route Europe helpt daarbij. Deze wandel- en fietsroute volgt de weg die de geallieerden in ’44-’45 aflegden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op veel plaatsen een hevige strijd geleverd. De Liberation Route Europe loopt langs een groot aantal van deze plekken. Hij begint in Zuid-Engeland en loopt via de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen en het Hürtgenwald naar Berlijn. Vanaf de andere kant gaat de route vanaf het Poolse Gdánsk richting de Duitse hoofdstad. Langs de route staan musea over de oorlog en bevrijding, en je vindt herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen.

Luisteren naar de verhalen

De Stichting Liberation Route Europe ontstond in 2008 in de regio Arnhem en Nijmegen. Om toeristen te informeren over de Slag om Arnhem werden er in de omgeving luisterplekken gemaakt. Op de plekken, gemarkeerd door grote veldkeien, konden mensen luisteren naar indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo ontstond een levendig beeld van wat er zich op de betreffende locatie heeft afgespeeld. Inmiddels zijn er alleen in Nederland al meer dan tweehonderd audiospots. Je kunt de verhalen ook lezen op de website (je komt er via onderstaande button) of beluisteren via een gratis app.

Kunstwerk ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen op Omaha Beach.
Kunstwerk ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen op Omaha Beach.

Campings langs de Liberation Route

De Liberation Route is bijna 10.000 kilometer lang. De hele route afleggen is nogal tijdrovend. Maar wil je tijdens je (kampeer)vakantie wat meer achtergrondinformatie over wat zich in de buurt van je vakantiebestemming heeft afgespeeld, dan is het zeker leuk een stukje van de route te fietsen of te wandelen. Binnenkort tippen we een aantal campings langs de Liberation Route Europe.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!