Hanzesteden

Tip voor de kerstvakantie – Kleurrijke lichtprojecties in Hanzesteden

Martine van Kuler

2023 is het Hanzejaar. Negen Hanzesteden in Oost-Nederland organiseerden de afgelopen maanden activiteiten om bezoekers én inwoners te laten ervaren wat de Hanze precies is. ‘Kleur de Hanze’ is de afsluiter van het Hanzejaar. Van 22 tot en met 30 december zie je op historische panden in de negen Hanzesteden lichtprojecties van kleurplaten die online zijn ingekleurd.

Hanzejaar in negen Hanzesteden

De oostelijke steden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle vierden het afgelopen jaar het 800-jarige Hanzegedachtengoed. Elke Hanzestad liet op geheel eigen wijze zien dat de stad leeft en welke Hanze-kernwaarden er ook in 2023 nog actueel zijn. Het Hanzejaar eindigt magisch met het lichtfestival ‘Kleur de Hanze’.

Kleur de Hanze

In elk van de negen Hanzesteden in Oost-Nederland zijn een of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat. Deze zijn door bewoners, bezoekers en kunstenaars ingekleurd. Van 22 tot en met 30 december worden de kleurplaten geprojecteerd op de betreffende panden, waaronder de Waag in Deventer, het stadhuis van Doesburg en het oude raadhuis in Kampen.

De lichtprojecties zijn iedere avond van 17.00 tot 23.00 uur (in Zutphen tot 22.00 uur) te bewonderen. Breng jij in de kerstvakantie een bezoek aan een van Hanzesteden om te genieten van ‘Kleur de Hanze’ en ben je benieuwd wat je er nog meer kunt beleven? Je leest het in dit artikel. En wil je meer weten over de afsluiting van het Hanzejaar? Klik dan op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!