Karlsruhe

Verrassend leuk: Karlsruhe in het Zwarte Woud

Martine van Kuler

Paleizen, gezellige restaurants, leuke pleintjes en een mediterrane sfeer. En dat alles midden in het prachtige Zwarte Woud. We hebben het over Karlsruhe, dat ook nog eens een van de zonnigste steden van de Duitsland is. Het is daarom een verrassend leuke bestemming voor een stedentrip, een uitstapje tijdens je kampeervakantie of een wat langere stop onderweg naar je vakantieadres.

Karlsruhe ligt in Baden-Württemberg in het Zwarte Woud en is misschien wel een verborgen parel te noemen. Zo kun je er cultuur snuiven, winkelen, lekker eten en gezellige restaurants bezoeken. En ben je een natuurliefhebber? Vanuit de stad kun je mooie wandel- en fietstochten maken in het Zwarte Woud.

Paleis Karlsruhe en historische binnenstad

Als je de stad bezoekt kun je niet om Paleis Karlsruhe en de historische binnenstad heen. Het paleis ligt in het hart van de stad: 32 straten en paden komen hier als zonnestralen op uit. Als je de 42 meter hoge kasteeltoren beklimt heb je een fantastisch uitzicht over de stad en het Zwarte Woud. In het paleis vind je het Badisches Landesmuseum, het grote cultuurhistorische museum in Baden-Württemberg. Je vindt hier collecties vanaf de prehistorie tot aan de 21e eeuw.

Doordat alle hoofdstraten uitkomen op het slot van Karlsruhe heeft het centrum een waaiervorm. Handig, want verdwalen is hierdoor haast onmogelijk. In de historische binnenstad vind je gezellige pleintjes, een botanische tuin en interessante barokke gebouwen. Het is hier verboden voor auto’s, dus die kun je het beste gratis parkeren kan in een P+R aan de rand van de stad.

Karlsruhe
Het waaiervormige centrum van Karlsruhe.
Karlsruhe
Het waaiervormige centrum van Karlsruhe.

Zentrum Kunst und Media en de Zoo

Het Zentrum Kunst und Media is de Duitse variant van het Franse Centre Pompidou. Het interactieve mediamuseum combineert mediakunst met onder andere schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Het nodigt je uit om actief deel te nemen: het aanraken van de kunstwerken is niet alleen toegestaan, maar wordt nadrukkelijk aangemoedigd.

Bezoek je de stad met kinderen, dan is de dierentuin een aanrader. Allerlei diersoorten zijn hier vertegenwoordigd; van olifanten tot ijsberen en rode panda’s tot giraffen.

Schlosslichtspiele

Als je in augustus of september in Karlsruhe bent, val je met je neus in de boter. Dan beleeft Karlsruhe het hoogtepunt van het jaar met de Schlosslichtspiele. Tijdens dit spektakel projecteren verschillende internationale kunstenaars werken van licht, beeld en geluid op de 170 meter lange gevel van Paleis Karlsruhe.

Karlsruhe
Botanische tuin in het centrum van de stad.
Karlsruhe
Botanische tuin in het centrum van de stad.

Campings in en rond Karlsruhe

In en rond Karlsruhe zijn verschillende campings en camperplaatsen te vinden. Het dichtst bij de stad ligt Campingplatz Durlach. De camping heeft geen zwembad, maar op een paar minuten lopen ligt een gemeentezwembad.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!