Camperelfstedenroute

‘It giet oan’ – Friese Elfstedentochten (ook per camper)

Martine van Kuler

Alweer 27 jaar geleden werd de Friese Elfstedentocht voor het laatst verreden. Sindsdien hopen schaatsliefhebbers ieder jaar tevergeefs op een nieuwe Tocht der Tochten. De kans hierop lijkt ook dit jaar klein, daarom zit er maar één ding op: verken Friesland en haar prachtige elf steden op eigen houtje.

In de provincie Friesland liggen elf steden. Groot zijn de meeste niet, beroemd des te meer. Dat laatste komt natuurlijk door de Elfstedentocht, op zijn Fries de Alvestêdetocht. Deze schaatstocht van bijna 200 kilometer doet alle elf de steden aan. Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, is vanouds de start- en finishplaats. De tocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de Bonkefeart weer terug naar de finish in Leeuwarden.

Elfstedentochten: per fiets en te voet

Van een nieuwe Elfstedentocht op de schaats lijkt het ook dit jaar niet te komen. Sommigen vragen zich zelfs af of het ijs op de Friese wateren ooit nog dik genoeg zal zijn. Gelukkig hoef je niet te wachten op een koude winter om de Friese elf steden te verkennen. Er zijn andere manieren om hem af te leggen. Per fiets bijvoorbeeld. De Elfstedenfietsroute is in totaal 265 kilometer lang en verdeeld over vier etappes. Op sommige plekken fiets je langs de officiële schaatsroute, maar soms wijkt de route iets af.

Voor wie liever de wandelschoenen aantrekt is er het Elfstedenpad. Deze meerdaagse wandeltocht (283 kilometer verdeeld over zestien etappes) leidt je over de mooiste paadjes van het Friese land.

elfstedenpad
elfstedenpad
vaarroute Elfsteden
vaarroute Elfsteden

Elfstedentocht over het water

Ook als het water niet bevroren is kun je de exacte route van de Elfstedentocht afleggen over het water. Per sloep, roeiboot, kano of sup bijvoorbeeld. Per boot doe je er wel wat langer dan een dag over, maar dat lijkt ons geen probleem. De vaarroute loopt langs jachthavens waar stroom, sanitaire voorzieningen, brandstof en water voorhanden zijn.

Camperelfstedentocht

Wandelen, fietsen of varen is mooi, maar als échte kampeerder zal de Camperelfstedentocht je het meest aanspreken. Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum; je doet ze allemaal aan tijdens de Camperelfstedentocht, een initiatief van Camperplaats Leeuwarden. Begin de route in Leeuwarden en houd de volgorde van de schaatstocht aan, of start gewoon in een van de andere Friese steden.

Stempelkaart-Camperelfstedentocht
Stempelkaart-Camperelfstedentocht

Overnacht op camperplaatsen of campings

Wil je de Camperelfstedentocht helemaal volgens de regels afleggen, dan is het de bedoeling dat je onderweg stempels verzamelt. De gratis stempelkaart kun je bij elke stempelpost – je vindt ze hier – ophalen. Ook is het de bedoeling dat je overnacht op de deelnemende camperplaatsen of campings: Camperplaats Leeuwarden, Camping de Domp, Marina Stavoren, Camping Sudersé en Camping de Zeehoeve.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!