Île de Bréhat

Ontdek de veelzijdige Franse eilanden

Martine van Kuler

Voor de kust van Frankrijk liggen prachtige eilanden. Ze hebben allemaal hun eigen charme. De een is paradijselijk met witte stranden, de ander heeft juist ruige kliffen. Toch hebben de Franse eilanden in dit artikel één ding gemeen: ze staan garant voor een onvergetelijke vakantie.

Île de Ré

In de Atlantische Oceaan, verborgen achter de kustlijn van La Rochelle, ligt Île de Ré. Dit eiland, bereikbaar via een brug, heeft een oppervlakte van zo’n 85 vierkante kilometer. Vanwege de overwegend witte huizen heeft Île de Ré de bijnaam ‘la Blanche’ gekregen. Al is die naam ook van toepassing op de witte zandstranden die het eiland rijk is. Île de Ré staat ook bekend om zijn zoutwinning. Een bezoek aan de zoutpannen mag dus niet ontbreken tijdens je vakantie. Vervelen hoef je je sowieso niet op het eiland, want naast stranden heeft Île de Ré leuke (vissers)dorpjes. Bovendien is het een echt fietseiland. Er zijn veel fietspaden en op bijna iedere hoek van de straat kun je wel een tweewieler huren. Op Île de Ré kun je prima kamperen. Bijvoorbeeld op camping Les Baleines en camping Les Varennes.

Île de Noirmoutier

Dit eiland ligt voor de kust van de Vendée in de Golf van Biskaje. Alleen het bereiken van het eiland is al een hele beleving. De 4,5 kilometer lange toegangsweg – le Passage du Gois – verdwijnt bij vloed namelijk onder water. Bereid je dus voor voordat je de oversteek naar Île de Noirmoutier wilt maken. Eenmaal op het eiland geniet je van de veelzijdige natuur. Van uitgestrekte zandstranden tot geurige dennenbossen en van duinen tot zoutpannen. Ook op Île de Noirmoutier vind je charmante dorpjes met overwegend witte huisjes. Liefhebbers van verse zeevruchten komen aan hun trekken op het eiland, want er zijn volop mosselen en oesters verkrijgbaar. Kamperen kun je er ook, want verspreid over Île de Noirmoutier liggen verschillende campings.

Île de Noirmoutier
Île de Noirmoutier.
Île de Noirmoutier
Île de Noirmoutier.

Belle-Île-en-Mer

‘Belle-Île’ betekent ‘mooi eiland’ en die naam is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Het eiland voor de kust van Bretagne – je bereikt het met de boot vanuit Quiberon naar Le Palais – heeft een adembenemend landschap. De ruige kliffen staan in schril contrast met de schitterende stranden van Bordaboué en Les Grand Sables. Bezoek ook zeker de grot Apothicairerie en de citadel Vauban in Le Palais, en geniet van het uitzicht bij Port-Coton en Port-Goulphar. Flaneer door de haven van Sauzon en wandel over de Pointe de Poulains. Houd je van schaaldieren? Neem dan eens zeepokken bij de borrel. Belle-Île-en-Mer is leuk voor een dagtrip, maar je kunt er ook kamperen.

Belle-Île-en-Mer.
Belle-Île-en-Mer.
Belle-Île-en-Mer.
Belle-Île-en-Mer.

Île d’Oléron

Na Corsica is Île d’Oléron het grootste Franse eiland in Europa. Het ‘eiland van het licht’ is 32 kilometer lang en 8 kilometer breed en is bereikbaar via een brug vanuit Saintes of met de veerboot vanuit La Rochelle. Op Île d’Oléron hoef je je niet te vervelen, want elk van de acht gemeenten op het eiland heeft wel wat te bieden. Het beschermde bosgebied van Saint-Trojan-les-Bains, de zoutpannen van Grand-Village-Plage, het imposante fort van Château d’Oléron, het vogelpark van Dolus d’Oléron, en de schilderachtige dorpjes zoals Chaucre, Domino en Boyardville van Saint-Pierre d’Oléron. Vergeet ook niet de smalle straatjes van La Brée des Bains en de majestueuze vuurtoren van Chassiron in Saint-Denis d’Oléron te verkennen. Op Île d’Oléron wemelt het van de campings. Ze staan onder meer op deze website.

Île de Bréhat

Voor de Bretonse kust, op tien minuten varen vanaf de Pointe de l’Arcouest bij Ploubazlanec, ligt een van de kleinste (3,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed) Franse eilanden. Eigenlijk bestaat Île de Bréhat uit twee eilanden die verbonden zijn door de Pont Vauban. Voor stranden en het levendige centrum moet je in het zuiden zijn. Het noordelijke deel staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid. Dankzij het aangename klimaat bloeien de hortensia, mimosa, agapanthus en camelia er weelderig. Ile de Bréhat staat dan ook bekend als het ‘bloemeneiland’. Auto’s zijn hier niet toegestaan, dus een echte kampeerbestemming is Ile de Bréhat niet. Camping Eden Villages Cap de Bréhat op het vasteland biedt een mooi uitzicht op het eiland en is bovendien de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Ile de Bréhat.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!