Winterse kampeerbestemming: Fins Lapland

Martine van Kuler

Besneeuwde bossen, bevroren meren, rendieren, de Kerstman en natuurlijk het Noorderlicht. Voor liefhebbers van een winterwonderland is Fins Lapland een droombestemming.

Hoewel de naam anders doet vermoeden is Lapland geen land. Het is een groot gebied in het noorden van Europa dat zich uitstrekt over delen van Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een klein stukje Rusland. Lapland heeft een oppervlakte van ongeveer 750.000 vierkante kilometer (ongeveer zestien keer zo groot als Nederland) en telt zo’n 2,5 miljoen inwoners. Je zou ze Lappen kunnen noemen, maar de inwoners zelf geven de voorkeur aan Sami.

Het Finse deel van Lapland is het bekendste en daarom ook het meest toeristisch. Je kunt hier wintersporten, het Noorderlicht bewonderen, een sledetocht maken met een husky’s en zelfs de Kerstman himself ontmoeten.

Op bezoek bij de Kerstman

De Kerstman bestaat en hij woont in Rovaniemi. Dat is althans wat de Sami ons doen geloven. Of je overtuigd bent of niet, een bezoek een Santa Claus Village is sowieso een goed idee. In het dorp – gelegen op de poolcirkel – kun je de goede man én zijn elfen ontmoeten. Midden in Santa Claus Village houdt de kerstman kantoor. Hij is natuurlijk razend druk, maar toch zijn pottenkijkers welkom. En als je geluk hebt, kun je ook nog met Vadertje Kerst zelf op de foto.

Magisch landschap

Is alle gekkigheid rondom de Kerstman je een beetje te veel van het goede? Geen probleem, want Rovaniemi is een prima wintersportdorp. Wil je meer pistes verkennen? Breng dan je vakantie door in Levi. Het trendy dorp ten noorden van de poolcirkel is het populairste wintersportoord van Finland. Dat komt niet alleen door de 43 verschillende pistes, waarvan sommige ’s avonds verlicht zijn, maar ook door de vele après-ski-mogelijkheden.

Ben je geen wintersporter, maar wil je wel genieten van het magische winterwonderland? Maak dan eens een huskytocht door de feeërieke bossen. Geen hondenliefhebber? Op veel plaatsen kun je sneeuwscooter huren.

Lapland sledetocht
Lapland sledetocht

Het Noorderlicht

Lapland kun je natuurlijk niet verlaten zonder het Noorderlicht, oftewel Aurora Borealis, te hebben gezien. Garantie dat je het magische natuurfenomeen daadwerkelijk kunt aanschouwen heb je nooit, maar als je Lapland in de wintermaanden bezoekt, heb je grote kans. Je kunt op eigen houtje naar de hemel staren, maar in veel dorpjes kun je ook Noorderlicht-excursies boeken. Onder begeleiding van een gids wandel of slee je naar de mooiste plekken zonder lichtvervuiling.

Noorderlicht Lapland
Noorderlicht Lapland

Kamperen in Lapland

Een reis naar Lapland is een flinke investering, zowel qua tijd als qua geld. Toch is het volgens Jos de moeite waard. En hij kan het weten, want Mr. Campingtrend reisde een aantal jaar geleden met zijn camper naar het hoge noorden. Hij bezocht het Levi Icehotel, maar verder sliep hij in zijn eigen kampeermiddel. En dat was prima, want ook in Fins Lapland kun je kamperen. Er geldt het allemansrecht, wat inhoudt dat wildkamperen in natuurgebieden is toegestaan. Als je dit wat spannend vindt, kun je natuurlijk ook gewoon een officiële camping bezoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!