Fietsroute van het Jaar Van Gogh

Europese ‘Fietsroute van het Jaar 2024’ ligt in Drenthe

Martine van Kuler

De mooiste fietsroute van Europa ligt niet in Duitsland, Frankrijk of Zweden, maar in Nederland. De Van Gogh Fietsroute in Drenthe is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht uitgeroepen tot ‘Fietsroute van het Jaar 2024’ en in dit artikel lees je waarom deze route zo speciaal is.

Op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht vindt traditioneel de bekendmaking van de ‘Fietsroute van het Jaar’ plaats. Voor 2024 waren er vijf genomineerden: Van Gogh Drenthe Fietsroutes in Nederland, La Vélobuissonnière in Frankrijk, Unionsleden in Noorwegen en Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, en de Cykelleden Skåne in Zweden.

Van Gogh Fietsroutes in Drenthe

De winnende fietsroute is in totaal 150 kilometer lang. Eigenlijk bestaat hij uit drie bewegwijzerde routes van 50 kilometer, die samen de Van Gogh Fietsroutes vormen. De eerste route start en eindigt in Hoogeveen en de tweede en derde in Veenoord. Je kunt ze afzonderlijk fietsen, maar natuurlijk ook in één keer.

Zoals de naam al doet vermoeden hebben de Van Gogh Fietsroutes alles te maken met Vincent van Gogh. Toen de kunstschilder in september 1883 neerstreek in Drenthe was hij enorm onder de indruk van het oorspronkelijke landschap. Tijdens de fietsroutes ontdek je Drenthe door de ogen van Van Gogh.

Van Goghs fietsroutes
Van Goghs fietsroutes

Dit vindt de jury van de winnende route

De routes zijn met speciale bordjes aangegeven en onderweg kom je doorkijkpanelen met luisterverhalen tegen en fiets je langs metershoge muurschilderingen. Dit alles kon de jury van de ‘Fietsroute van het Jaar’-verkiezing enorm bekoren, zo valt te lezen in het juryrapport.

‘Vincent van Gogh verbleef drie maanden in Drenthe, maar echt bekend is dit niet. De Van Gogh Drenthe Fietsroutes) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde. De route gaat over opvallend veel fietspaden en is enorm afwisselend. Saai wordt het nooit.’

Via onderstaande button lees je meer over de Van Gogh Fietsroutes in Drenthe. Wil je wel fietsen, maar liever niet in Nederland? Lees dan ons artikel over de ‘Fietsroute van het Jaar 2023’: de Belgische EuroVelo 5.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!