Dickens Festijn

Dickens Festijn: Hanzestad Deventer verandert in 19de eeuws Londen

Martine van Kuler

Van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers en van weeskinderen tot kantoorklerken. Op zaterdag 16 en zondag 17 december kun je ze tegenkomen in Deventer. Dat weekend vindt namelijk het 31ste Dickens Festijn plaats in de Hanzestad.

In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens tot leven. Onder hen ook de immer chagrijnige vrek Ebenezer Scrooge, die ook dit jaar weinig zin heeft in de feestdagen.

Londen in de 19de eeuw

Wie Deventer volgend weekend bezoekt zal zich in het Londen van de 19de eeuw wanen. Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes. Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. De geuren van punch en gepofte kastanjes komen je tegemoet. En dat alles tegen het decor van huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden. Welkom bij het Dickens Festijn.

Dickens Festijn
Dickens Festijn

Vermijd de drukte met de Dickens walk

Het Dickens Festijn is door de jaren heen uitgegroeid tot een evenement met internationale allure. Ieder jaar komen zo’n 125.000 naar de Deventer binnenstad om de verhalen uit de boeken van Charles Dickens te beleven. Het Dickens Festijn 2023 is op zaterdag 16 en zondag 17 december van 11 tot 17 uur en de toegang is gratis. Houd wel rekening met een wachttijd die kan oplopen tot zo’n anderhalf uur.

Voor wie geen zin heeft in de enorme mensenmassa, is er de Dickens walk, een Dickens audio-wandeling door het Bergkwartier. De wandeling start in de Walstraat, waar bezoekers de victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van een originele audiotour langs Dickens-taferelen mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver.

De Dickens walk – geschikt voor jong en oud – is van 6 t/m 30 december 2023 gratis te wandelen. Je moet wel in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Klik voor meer informatie over het Dickens Festijn en de Dickens walk op onderstaande button.

Kamperen in de buurt van Hanzestad Deventer

In Hanzestad Deventer is het hele jaar door genoeg te beleven. Goed nieuws: in de buurt kun je prima kamperen. Op deze website zie je op welke campings je terechtkunt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!