Costa Dorada

Kamperen aan de Costa Dorada is meer dan genieten van zon, zee en strand

Martine van Kuler

De Spaanse Costa Brava is bij velen wel bekend, maar ook de iets zuidelijker gelegen Costa Dorada is een populaire vakantiebestemming. De gouden kust staat immers synoniem voor zon, zee en strand. Ga je kamperen aan de Costa Dorada en wil je niet alleen zonnebaden? Geen probleem, want er is meer te beleven.

De Costa Dorada ligt op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Barcelona en bestrijkt de hele provincië Tarragona. Costa Dorada betekent letterlijk ‘gouden kust’ en dat is niet voor niets. De kustlijn is maar liefst 216 kilometer lang en je vindt er veel mooie zandstranden. Voor vertier kun je terecht in de bekende badplaatsen Salou en Cambrils en het grootste attractiepark van heel Spanje: PortAventura. Maar ook voor wie wat meer culturele verdieping zoekt is kamperen aan de Costa Dorada een aanrader.

Terug in de tijd

Het Klooster van Poblet is zonder meer een van architectonische meesterwerken aan Costa Dorada en staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex bestaat uit een kerk, verschillende kloostergebouwen en een paleis. Het werd in 1151 opgericht door cisterciënzer monniken uit Frankrijk. Een groot gedeelte van het complex is toegankelijk voor bezoekers.

Een ander klooster in de regio in dat van Scala Dei. Dit complex speelde lange tijd een voorname rol voor de hele omgeving. Na de confiscatie door Mendizábal in 1835 ­– een proces waarbij er een grote nationalisatie was van voornamelijk kerkelijke bezittingen ­– vluchtten de monniken en werd het complex leeggeroofd door lokale boeren. Omdat de monniken er ooit druivenranken plantten, is het gebied nu een bekend wijngebied onder de naam Priorat.

Stad Tarragona

Nog meer UNESCO Werelderfgoed? Breng dan een bezoek aan Tarragona. In deze stad is het Romeinse verleden prominent aanwezig. Ga zeker kijken in het amfitheater. Ooit bood het plaats aan duizenden toeschouwers en met enige verbeelding zie je zo de gladiatoren in actie. Ook de moeite waard zijn het Nationaal Archeologisch museum, de kathedraal, het Romeinse Forum en het aquaduct. De VVV heeft een Romeinse wandelroute uitgezet langs deze bezienswaardigheden.

Tarragona
Het amfitheater in Tarragona.
Tarragona
Het amfitheater in Tarragona.

Fietsen door de Ebro Delta

Spanje kent verschillende wetlands maar de Ebro Delta is een van de bekendste. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 320 km² en is een belangrijk gebied voor broed- en trekvogels. De Ebro Delta ligt ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Tarragona en is heel geschikt om per fiets te ontdekken.

Dorpjes in het achterland

Ga je kamperen aan de Costa Dorada en even weg van de kust? Maak dan een autorit door het achterland. Rijd bijvoorbeeld naar het in verval geraakte gehucht La Mussara, van waaruit je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. Ook een rit naar het pittoreske dorpje Siurana nabij Salou is een aanrader. De huisjes en een kasteelruïne liggen op een klif. Ook Forès (Conca de barberà), La Pobla de Montornès en Miramar zijn plaatsen die een magistraal uitzicht bieden.

ebro delta
De Ebro Delta is een lust voor het oog.
ebro delta
De Ebro Delta is een lust voor het oog.

Gaudí, Miró, Picasso en Casals

De kunstenaars Picasso, Gaudí, Miró en Casals woonden en werkten aan de Costa Dorada. Een speciale route verbindt de plaatsen die belangrijk waren in hun leven. Begin in Reus, op slechts tien kilometer van Tarragona, waar architect Antoni Gaudí is geboren. Rijd vervolgens veertig kilometer naar het noorden, naar El Vendrell. In de geboorteplaats van de gerenommeerde cellist Pau Casals vindt in de zomermaanden het Pau Casals International Music Festival plaats.

Over de beroemde schilder en beeldhouwer Joan Miró kom je meer te weten op het landgoed Mas Miró in Mont-roig del Camp, twintig kilometer ten zuiden van Reus. De route eindigt in Horta de Sant Joan, op iets meer dan een uur rijden van Mont-roig. Pablo Picasso bezocht het dorp slechts twee keer, maar het komt in veel van zijn schilderijen terug.

Grand Tour de Catalunya
Stap in de auto en verken het achterland van de Costa Dorada.
Grand Tour de Catalunya
Stap in de auto en verken het achterland van de Costa Dorada.

Zorg voor de inwendige mens

Genoeg cultuur gesnoven? Strijk neer op een van de vele terrassen en geniet van heerlijke streekgerechten als Xató, calçots, galera en Arrossejat. Natuurlijk vergezeld van een lekker glas wijn. De Costa Dorada produceert jaarlijks zo’n 82 miljoen flessen wijn en cava, dus je hoeft niet op een droogje te zitten.

Kamperen aan de Costa Dorada

Ben je na het leven van dit artikel enthousiast geworden over deze Spaanse Costa en wil je er graag kamperen? Dat kan, want er zijn ruim vijftig campings. Binnenkort zetten we er op Campingtrend een paar voor je op een rijtje.

Of ben je nieuwsgierig naar Catalonië? Lees dan eens over de Grand Tour de Catalunya van Jos en DW.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!